Lisää maksuttomia harrastusmahdollisuuksia

Blogit torstai 03.12.2020

Jokainen ihminen tarvitsee harrastuksen, tai useampia. Harrastuksen ei tarvitse olla suuresti aikaa vievä, tai fyysisesti rasittavaa, mutta sen pitää olla harrastajalle mieleistä. Keskustanuoret vaatii, että kunnat tukevat maksutonta harrastamista myös jatkossa. Silloin kun mielekäs vapaa-ajan käyttö on mahdollista fyysisesti ja taloudellisesti, on riski syrjäytymiselle ja eriarvoisuuden kasvamiselle pienempi

Tulen itse perheestä jossa rahaa ei ollut hirveästi ylimääräistä, mutta harrastuksia arvostettiin. En tietenkään käyttänyt aikaani kaikkein kalliimpiin aktiviteetteihin, mutta kokeilin lapsena monia eri asioita. Jotkut harrastukset kestivät pidempään, jotkut jäivät taakse viikon jälkeen, mutta jokainen kokeilu oli tärkeä. Kaikilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta kokeilla useita eri lajeja, tai panostaa “tarpeeksi” yhteenkään. Kunnilla ei ole varaa jättää yhtäkään lasta, nuorta tai aikuista ilman harrastusta.

Keskustanuoret kannustavat kuntia esimerkiksi ottamaan käyttöön harrastuspassin, tai palkkaamaan harrastuskoordinaattorin. Harrastuspassilla voidaan esimerkiksi helpottaa erilaisten aktiviteettien kokeilua, tai tarjota maksutonta tekemistä. Harrastuskoordinaattori taas toimii linkkinä muun muassa koulujen, nuorisotoiminnan ja kaupungin välillä, tehtävänään organisoida yhteistyötä sekä tunnistaa ja ehkäistä moniammatillisessa yhteistyössä nuorten syrjäytymistä, tavoitteenaan innostaa kaikkia harrastusten pariin. Kaikilta lapsilta ei välttämättä löydy riittävästi tukea kotoa, siksi kuntien tulee tarjota maksuttomia mahdollisuuksia tehdä mielekkäitä asioita myös kouluajan ulkopuolella.

Kuntien tilojen tulee olla jatkossa entistä helpommin, edullisemmin sekä laajemmin käytössä seurojen ja järjestöjen toiminnalle, jotta yksikään harrastus ei jää väliin tilojen puutteen takia. Leikkauslistoilta tulee jättää ulos järjestöavustukset, jottei toiminta lakkaa niin kauan kun harrastajia riittää. Kyseessä on nimittäin rahaakin arvokkaampi asia, nimittäin ihmisten terveys, niin fyysinen kuin henkinenkin. 

Eemeli Valli

Keskustanuorten liittohallituksen ja kuntavaalityöryhmän jäsen