Ketterät tietoliikenneyhteydet koko maahan!

Blogit maanantai 11.01.2021

Nykypäivänä tietoliikenneyhteydet ovat läsnä käytännössä jokaisen suomalaisen arjessa. Ilmiö ei johdu pelkästään koronaviruksesta, vaikka iso digiloikka viime keväänä kyseisen viruksen seurauksena otettiinkin. Viimeistään nyt on aika kaikkien ymmärtää se, että etätyöskentely on tullut jäädäkseen niin työelämään, kuin opiskelumaailmaankin. Monipaikkaisuuden ja etäopiskelun sekä -työnteon lisääntyessä koronakriisin aikana myös tietoliikenneyhteydet ovat aika ajoin pahasti ruuhkautuneet. Ilmiö on ollut nähtävissä varsinkin harvempaan asutuilla alueilla, joissa yhteyksien käyttäjämäärät ovat olleet ennen vähäisempiä.

Mieti. Elämme vuotta 2021. Maailmalla ja Suomessa kehitetään jatkuvasti uusia huippuinnovaatioita, mutta esimerkiksi meillä Suomessa joillain junarataosuuksilla nettiyhteydet pätkivät niin, että työskentely junassa käy lähes mahdottomaksi. Meillä on maa täynnä suomalaisia ja ulkomaalaisia digialan osaajia, mutta miksi emme osaa hyödyntää heidän osaamistaan tarpeeksi?

Tietoliikenneyhteyksien ajoittaisen ruuhkautumisen ja niiden katvealueiden vuoksi kehittämisessä tulee ottaa tästä eteenpäin huomioon verkoston kattavuuden lisäksi entistä paremmin myös toimintavarmuus, jotta yhteydet pystytään takaamaan myös esimerkiksi nopeasti kasvavan käyttäjämäärän tai vaikkapa sään eri ääri-ilmiöiden aikana.

Nopeat tietoliikenneyhteydet luovat mahdollisuuksia

Nopeat ja toimintavarmat tietoliikenneyhteydet luovat huimasti erilaisia mahdollisuuksia. On ollut hienoa huomata, että esimerkiksi monet kotimaan hiihtokeskukset ovat huomanneet etäopiskelun ja etätyön mahdollisuudet! Mökkejä ja majoitusta markkinoidaan kohdistetusti juuri etätyömatkailijoille.

Olen myös itse alustavasti suunnitellut etäopiskelevani keväällä parisen viikkoa hiihtokeskuksesta käsin, mikäli koronatilanne sen turvallisesti sallii. Se on samalla minun tapani tukea koronasta kovin kärsinyttä kotimaan matkailua. Aamuisin muutama tunti koulua, jonka jälkeen ladulle tai rinteeseen. Illan hämärtyessä jää taas aikaa tehdä etänä koulutehtäviä tai mitä muuta tahansa, kuten vaikkapa kokoustaa etäyhteyksin. Vaatimuksena tällaiselle etätyömatkailulle pätee kolmen V-kirjaimen sääntö. Vikkelät, varmat ja vaarattomat yhteydet ympäri Suomen!

Tästä syystä tietoliikenneyhteyksien kehittämistä tulee tehdä koko kotimaassa johdonmukaisesti panostamalla sekä kiinteisiin laajakaistaliittymiin että matkapuhelinverkkoihinkin. Kummankaan varaan ei voi yksin luottaa, mutta kun molemmat toimivat ne luovat yhdessä entistä vahvemman ja kestävämmän tietoliikenneverkoston. Tulevina vuosina tärkeää on laajentaa valokuituverkostot sekä toimivat tietoliikenneyhteydet jokaiseen taloon ja torppaan!

Etäopiskelu ja -työnteko tulee mahdollistaa jatkossa koko Suomessa. Tietoliikenneyhteyksien toimimattomuus tai olemattomuus ei saa olla kriteeri työskentelypaikan valinnassa.

Mikko Vuolle
Keskustanuorten liittohallituksen ja kuntavaalityöryhmän jäsen sekä Keskustan kuntavaaliehdokas