Kuplautuva kuntatalous on mahtava asia!

Blogit maanantai 25.01.2021

Tänä päivänä suurin osa Suomen kunnista kamppailee talousvaikeuksissa. Ongelmat kuntataloudessa ovat olleet jo olemassa ennen koronakriisiä. Kunnissa on odotettavissa kovia aikoja, kun joudutaan tekemään raskaita päätöksiä. Tämä suunta ei voi jatkua loputtomiin. Kotikaupunkini Oulussa on kymmenien vuosien aikana toistunut tilinpäätöksissä sama kaava, toiminnan kulut kasvavat ja toiminnan tuotot laskevat. Herää kysymys muhiiko kuntakentällä seuraava kupla joka puhkeaa?

Luettelin yllä ihan oikeita uhkakuvia kuntien taloustilanteesta. Sinun ja minun pitää olla asiasta huolissaan. Emmehän tietenkään voi korjata tätä asiaa vain puhumalla ongelmasta ja lakaisemalla sitä maton alle. Härkää on tartuttava sarvista. Ainoa pelastuksemme lepää yrityksissä. Kuntien on nyt ruvettava tekemään kaikkensa houkutellaakseen yrityksiä investoimaan kotikuntaansa. Pidetään huolta, että yrityksillä on kaikki ne palvelut mitä tarvitsevat toimiakseen. Pitää olla tarjota maata, hyviä liikenneyhteyksiä, hyvät verkkoyhteydet ja virkistysmahdollisuuksia. Vakautta.

Koneen entisen toimitusjohtajan Matti Alahuhtan toiminnassa voisi kuntapäättäjille olla paljon opittavaa. Vuonna 2008 finanssikriisi puhkesi ja markkinoilla alkoi sekasorto. Maailman taloustilanne oli todella huonossa jamassa, Yhdysvaltalaisia pankkeja kaatui kuin sieniä sateella. Koneen henkilökunnassakin heräsi huoli tulevaisuudesta ja siitä, että joudutaanko vähentämään henkilökuntaa. Matti Alahuhta ajatteli toisin. Hän otti tilanteen vastaan kypsällä asenteella siten, että käännetään tämä uhka mahdollisuudeksi ja itseasiassa tehdäänpä huippuvuosi taloudellisesti.

Näin tapahtui. Se vaati todella paljon työtä, että hän sai valettua uskoa yli 20 000 henkilöä työllistävään yritykseen ja se, että kaikilla oli yhteinen päämäärä.

Käännetään kunnissakin taloustilanne mahdollisuudeksi!

Jokaisessa kunnassa on omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Vahvistamalla niitä asioita missä on jo hyvä, saadaan paljon positiivista aikaan. Suomalainen luonto toimii myös suurena vetovoimatekijänä ulkomaisille yrityksille. Suomeenhan voi jo melkein mihin tahansa
korpeen perustaa etätyöpisteitä, kun yhteydet ovat poikkeuksellisen hyvällä tasolla läpi maan verrattuna muuhun maailmaan. Ei missään muualla maailmassa ole niin kattavaa 4G verkkoa kuin meillä. Tarvitsemme vielä laajakaistayhteyksiä maakuntiin. Maailmalla on paljon ihmisiä ja yrityksiä, jotka haaveilevat juuri tällaisesta työskentelystä, pieni talo rauhallisessa suomalaisessa kunnassa joen varrella, ruokatunnilla voi kokeilla nappaako merilohi kotikoskesta. Vain taivas on rajana niille ideoille, millä kuntien taloustilanne saadaan oikaistua!

Urho Haho
Keskustanuorten kuntavaalityöryhmän jäsen ja kuntavaaliedokas