Kuntasi tarvitsee uteliaisuuttasi

Blogit perjantai 19.02.2021

Kokoonnuimme pari päivää sitten kotikuntani keskustalaisten kuntavaaliehdokkaiden kanssa – ajan hengessä – Teams-tapaamiseen. Kävimme läpi esittelykierroksen. Oli sote-alan osaajaa, yrittäjätaustaisia, järjestömaailman asiantuntijaa ja niin edelleen. Sitten oli Pertti, joka on ollut kuntapolitiikassa mukana jo yli 50 vuoden ajan.

Tapaamisen jälkeen jäin pohtimaan, mitä kaikkea tuon 50 vuoden aikana on ehtinyt tapahtua ja muuttua. Minä olen nähnyt kotikuntani kasvua ja kehittymistä parinkymmenen vuoden ajan, Pertti kolminkertaisen määrän mitä minä.

Ei ollut 50 vuotta sitten sosiaalista mediaa, jossa tehdä vaalikampanjaa ja pitää yhteyttä ihmisiin. Kotikuntammekin näytti tuolloin aika erilaiselta.

Mikä ihme Pertin on pitänyt menossa mukana koko tämän ajan?

Uteliaisuus.

Ajattelen niin, että utelias mieli ajaa eteenpäin. Kykyä ja halua oppia uutta ja ymmärtää, olla utelias erilaisten asioiden ja ilmiöiden edessä. Sellaista tarvitaan politiikassa, koska yhteiskunnallisen muutoksen tekeminen vaatii aina kiinnostusta kehittää ja kokeilla uutta.

Kokeilujen kautta saamme tietoa, mikä kannattaa ja mikä ei. Minusta kokeilua ei pidä soimata, vaikka välillä ei onnistaisikaan. Lopputulemana kun tapahtuu kuitenkin uuden oppimista. Sitten mietitään uutta tilalle.

Maailma muuttuu jatkuvasti ja siksi tarvitsemme ajassa eläviä, mutta tulevaisuuteen katsovia päätöksentekijöitä. Ihmisiä erilaisista lähtökohdista.

Koska tiedättekö mitä? Edes utelias ja viisas Pertti ei pärjää yksin, vaan tarvitsee kavereita kunnalliseen päätöksentekoon, jossa päätetään meidän jokaisen arjen asioista.

Tähtään siihen, että saisin olla yksi Pertin kavereista kunnallisessa päätöksenteossa. Meitä yhdistää uteliaisuus.

Jos olet jo kuntapäättäjä, sanon Sinulle: ole utelias. Kokeile hypätä toisen ihmisen saappaisiin ja pyri ymmärtämään erilaisia lähtökohtia. Politiikka kaipaa sitä enemmän.

Jos et ole vielä kuntapäättäjä, sanon Sinulle: Lähde ehdolle. Se opettaa ja samalla tulet luoneeksi jotain aivan uutta. Ja tietysti: kokeile Kepua.

Hanna Markkanen
Keskustanuorten puheenjohtaja ja kuntavaaliehdokas