Keskustanuoret: Kouluväkivalta kirjattava rikoslakiin!

Kannanotot tiistai 23.02.2021

Suomessa jokaisella lapsella ja nuorella tulee olla oikeus oppia, kasvaa ja kehittyä vailla pelkoa. Kuitenkin liian monen koulutaivalta varjostaa kouluväkivalta. Olisi vähättelyä puhua koulukiusaamisesta, sillä usein aikuisten maailmaan sijoitettuna koulukiusaaminen täyttäisi lievän tai törkeän pahoinpitelyn tai kunnianloukkauksen tunnusmerkit. 

“Jokaisella lapsella ja nuorella on oikeus turvalliseen kasvuympäristöön. On yhteiskunnan, yhteisöjen ja jokaisen meidän tehtävänämme turvata heille tämä oikeus. Kuntavaalit ovat otollinen hetki puhua yhdestä hyvinvointivaltion ikävimmistä ongelmista, koulukiusaamisesta ja -väkivallasta”, Keskustanuorten puheenjohtaja Hanna Markkanen paaluttaa.  

Keskustanuoret kannattaa kouluväkivallan kirjaamista rikoslakiin. Kun tämä toteutettaisiin, olisi lasten ja nuorten kanssa työskentelevillä yksiselitteinen velvollisuus puuttua kiusaamistilanteisiin. Näissä äärimmäisissä kiusaamisen muodoissa, joita lainsäädännöllä voitaisiin torjua, on kyse henkisestä tai fyysisestä väkivallasta.  

“Aivan viime viikkojen uutisointi osoittaa, että tarvitsemme toimia kouluväkivallan pysäyttämiseksi. Yksi askel oikeaan suuntaan olisi koulukiusaamisen sisällyttäminen rikoslakiin. Koulun, poliisin ja sosiaaliviranomaisten velvoitetta puuttua kiusaamistapauksiin, jotka täyttävät väkivaltarikoksen tunnusmerkit, on kasvatettava”, Keskustanuorten varapuheenjohtaja Henna Takatalo vaatii.  

Kansalaisaloitteet ovat hyvä keino nostaa tärkeitä asioita julkiseen keskusteluun ja eduskunnan käsiteltäväksi. Myös koulukiusaamisen kirjaamisesta rikoslakiin on tehty aloite, jonka toivottavasti moni suomalainen käy allekirjoittamassa. On aika antaa kaikille turvallinen koulutaival! 

“Kannustamme kaikkia allekirjoittamaan kansalaisaloitteen kouluväkivallan kirjaamisesta rikoslakiin. Tämä ei missään nimessä poista ennaltaehkäisevien toimenpiteiden tarpeita, mutta täydentää niitä tärkeällä tavalla. Ole sinäkin osa muutosta!” Keskustanuorten varapuheenjohtaja Kaisa Oinas-Panuma kannustaa. 

Sinä päätät, onko jokaisen koulutaival turvallinen. Käy allekirjoittamassa kansalaisaloite heti tänään täällä

Lisätiedot: 

Hanna Markkanen 
Keskustanuorten puheenjohtaja   
+358 50 384 6820   
hanna.markkanen(a)keskustanuoret.fi 

Henna Takatalo  
Keskustanuorten varapuheenjohtaja  
+358 50 553 9620  
henna.takatalo(a)keskustanuoret.fi 

Kaisa Oinas-Panuma 
Keskustanuorten varapuheenjohtaja 
+358 40 707 8940 
kaisa.oinas-panuma(a)keskustanuoret.fi