Voisitko sinä olla tämän kevään tähti?

Blogit perjantai 26.02.2021

Jännittää. Vatsanpohjassa kutittaa ja kädet tärisevät.

Sellainen tunne minulla oli, kun ensimmäistä kertaa paikalliset keskustatoimijat kysyivät kuntavaaliehdokkaaksi neljä vuotta sitten.

Ei siinä tiennyt, miten päin olisi ollut tai mitä olisi sanonut. Lisäksi pää oli täynnä kysymyksiä. Mitä tarkoittaa, jos lähden ehdolle? Mitä pitää tehdä? Ja miten tämä vaikuttaa tulevaisuuteni?

Kaksi kysymystä kuitenkin nousivat ylitse muiden omassa mielessäni: miten pystyn hoitamaan tehtävää, mikäli tulen valituksi, koska olen lähdössä opiskelemaan toiselle paikkakunnalle sekä miten aikani riittää tehtävän hoitoon?

Nyt melkein neljän vuoden valtuutetun kokemuksella voisin vastata itselleni näihin kysymyksiin.

Ensimmäiseksi, se ei haittaa, jos olet lähdössä opiskelemaan toiselle paikkakunnalle. Side kotikuntaan harvemmin katkeaa, ja oman kotikunnan kehittäminen on erittäin tärkeää, vaikka opiskelisikin toisella paikkakunnalla. Luottamustoimet kotikunnassa ovat hyvä syy lähteä opiskelukaupungista käymään pienellä reissulla kotikulmilla. Tai voisit lähteä mukaan myös opiskelukaupungissasi. Maakunnan keskuskaupungit todella kaipaavat nuoria päättäjiä!

Ja toiseen kysymykseen vastaisin itselleni, että kyllä aikasi riittää. Oman kunnan kehittäminen on asia, jossa ei mieti käytettyä aikaa. Kokouksiin osallistuminen ja asioihin perehtyminen vie kyllä aikaa, mutta ne tehtävät antavat myös todella paljon.

Valtuutettuna olen oppinut valtavasti asioista, kunnan päätöksenteosta ja ylipäänsä yhteiskunnasta. Siitä, miten kunta toimii ja tärkeimpänä, miksi se toimii niin kuin toimii.

Tämän kaiken lisäksi olen saanut varmasti elämänmittaisia ystäviä, saanut käydä erittäin arvokkaita keskusteluja ja saanut ääneni kuuluviin kunnan päätöksenteossa.

Mutta onko kukaan kysynyt sinua ehdolle? Jos ei ole, minä kysyn nyt juuri sinua.

Lähtisitkö mukaan ehdokasmatkalle? Matkalle, jonka lupaan antavan sinulle enemmän kuin se ottaa. Matkalle, joka on yhteiskunnallisesti merkittävä. Ja matkalle, joka voi yllättää sinut postitiivisesti. Sinun ääntäsi ja mielipidettäsi kaivataan kuntasi päätöksenteossa!

Tule mukaan ehdokkaaksi kuntavaaleissa, sillä sinä voit olla tämän kevään tähti, joka loistaa kuntavaalikentällä!

Linda Lähdeniemi
Kuntavaalikoordinaattori
Suomen Keskustanuoret ry