Loppu hiljaisuudelle – alku keskustelulle

Blogit lauantai 20.03.2021

Kuluvalla viikolla olemme viettäneet rasisminvastaista viikkoa ja tasa-arvon päivää. Olen lukenut puhuttelevia postauksia sosiaalisesta mediasta, koittanut oppia ja oivaltaa.

Mieleeni muistui tämä uutinen ja Keskustanuorten aloite yli viiden vuoden takaa – olin itse tuolloin Keskustanuorten liittohallituksen varajäsen.

Jo tuolloin minua puhutteli Sakari Topeliuksen kirjoittama ote Maamme -kirjasta vuodelta 1875. Ote kuuluu näin: ”Harvat ovat niin sekoittumatonta sukuperää, ettei jonkun heidän sukunsa jäsenen suonissa ole virrannut toisten kansakuntain verta. Mutta kaikki, jotka pitävät ja rakastavat tätä maata isänmaanansa, – kaikki, jotka noudattavat tämän maan lakia ja tekevät työtä sen hyväksi, ovat yhtä kansaa. Heitä yhdistää heidän isänmaanrakkautensa, lainkuuliaisuutensa ja yhteinen onnensa ja etunsa.”

Minusta meidän pitää kiinnittää huomiota eritoten siihen, että jokainen Suomessa asuva voisi pitää Suomea kotina ja rakastaa sitä. Kotina, jossa jokaisella on mahdollisuudet elää omana itsenään ja tavoitella unelmiaan. Tulla kohdelluksi yhdenvertaisena riippumatta kansalaisuudesta, etnisestä alkuperästä, asuinpaikasta, kielestä, vakaumuksesta, seksuaalisesta suuntautumisesta, iästä, vammasta, terveydentilasta tai sukupuolesta.

Keskustanuorille yhdenvertaisuus on oikeudenmukaisuuden lähtökohta. Yhdenvertaisuus on meille myös tärkeä arvo, mutta toteutuakseen se vaatii tekoja ja toimintaa.

Punainen Risti on jakanut kelpo ohjeet rasisminvastaiselle toiminnalle. Ensinnäkin meidän on tärkeää pyrkiä tunnistamaan omia ennakkoluuloja ja muuttamaan käsityksiä tarpeiden mukaan. Kuunnellaan toisia, kouluttaudutaan ja opitaan. Älä vähättele toisen kokemuksia, sillä sinä et ole elänyt juuri hänen saappaissaan. Voit kuitenkin aina koettaa hypätä toisen saappaisiin ja pyrkiä ymmärtämään, miltä elämä näyttää toisen asemassa.

Oppimalla ja oivaltamalla meillä on mahdollisuudet myös itse aktiivisesti omalla toiminnalla vaikuttaa yhteiskunnan asenteisiin. Omaa maailmaani on avartanut eniten keskustelut sellaisten ihmisten kanssa, joilla on aivan erilaiset lähtökohdat ja kokemukset kuin itselläni.  Keskusteluja kannattaa käydä myös omien ystävien ja läheisten kanssa. Itselläni mielenkiintoisia keskusteluja lähipiirissä on syttynyt erityisesti omien isovanhempieni kanssa!

Viimeinen ohje kuuluu: puutu rasistisiin tilanteisiin ja vihapuheeseen arjessasi. Ei anneta syrjinnälle, rasismille, vihapuheelle tai kiusaamiselle mitään sijaa. Keskustan periaateohjelmassa todetaan hienosti: ”Sydämen sivistys ja lähimmäisenrakkaus ovat toisen ihmisen kunnioittamista ja huomioimista. Suomen pitää olla maa, jossa ihmiset puhuvat toisilleen kauniisti.”

Viedään nämä opit sanoista tekoihin.

Hanna Markkanen,
Keskustanuorten puheenjohtaja