Keskustanuoret: Terveellistä lähiruokaa kaikille

Kannanotot keskiviikko 24.03.2021

Kuinka monesti sinulla tulee mietittyä oman lautasesi sisältöä? Keskustanuoret uskoo kuluttajan vapauteen ja vastuuseen myös ruokahankinnoissa. Lähtökohtaisesti kuluttaja tietää itse parhaiten, millainen ruoka on hänelle hyväksi. Tämä kuitenkin vaatii sen, että hänelle on tarjottu oikeat eväät tehdä vastuullisia ja terveellisiä valintoja.  

“Olen huolissani siitä, nostetaanko peruskouluissa riittävästi esiin terveellisen ja kotimaisen ruokavalion merkitystä oppilaalle ja oppilaan lähiyhteisölle. Suomalainen ruoka on puhdasta, turvallista ja eettisesti tuotettua. Ravitseva lähiruoka on parempi vaihtoehto kuin merten yli laivoilla kuormattu ruoka. Lähiruuassa hyödytkin jäävät lähelle”, Keskustanuorten varapuheenjohtaja Henna Takatalo linjaa.  

Keskustanuorten mielestä suomalaisissa kouluissa tarjottavan ruuan tulisi olla 100 % kotimaista. Lähellä tuotetun lihan ja lähiriistan lisäksi kansanterveyden ja ilmaston näkökulmasta tulisi panostaa hyvältä maistuvan kotimaisen kasvisruuan tarjoamiseen. 

Suomessa eläintuotanto on maailman eettisintä. Valitettavasti standardit eivät ole kaikkialla samat. Julkisissa hankinnoissa tämä on huomioitava. Keskustanuoret esittää vakavan huolen siitä, että kouluissa saatetaan tarjota ruokaa, jonka tuotantotavat olisivat laittomia Suomessa. Näin ei saa jatkua, ja julkisissa ruokailuissa onkin siirryttävä 100 % kotimaisuusasteeseen, jotta ruuan eettisyys voidaan varmistaa.  

“Peruskouluissa oppilaiden tulee myös itse osallistua paitsi ruokalistojen tekemiseen, myös ruokalistojen käytännön toteuttamiseen. Jokaisessa Suomen kunnassa tulisi ottaa käytännöksi innostaa oppilaita keräämään syksyisin koululle lähiluonnon marjoja, joista riittäisi jälkiruokia pitkin kouluvuotta nautittavaksi. Tämä on myös mitä parhainta ympäristökasvatusta”, Takatalo visioi.  

Kunnissa laaditaan opetussuunnitelmat, jotka rakentuvat valtakunnallisten opetussuunnitelman perusteiden päälle, syventäen niitä ja ottaen huomioon paikalliset tarpeet. Kunnissa siis voidaan tehdä ratkaisuja, joilla vahvistetaan lasten ja nuorten ruokatietoutta ja terveellisiä ruokailumalleja. Kesän kuntavaaleissa sinä päätät, tuetaanko suomalaisissa kouluissa kasvua terveellisen ja kotimaiseen ruokavalioon.  

Lisätiedot: 

Henna Takatalo 
Keskustanuorten varapuheenjohtaja  
+358 50 553 9620  
henna.takatalo(a)keskustanuoret.fi