Keskustanuoret: Kunnilta toimia etäopiskelun eteen

Kannanotot torstai 08.04.2021

Koronapandemia on aiheuttanut todellisen digiloikan kouluissa. Loikan nopeudesta huolimatta siirtyminen etäopiskeluun on sujunut pääsääntöisesti hyvin. Kun aikanaan palataan normaalin päiväjärjestykseen, jäävät parhaimmat käytännöt toivottavasti elämään. 

“Keskustanuoret haluaa rakentaa yhteiskunnan, joka tarjoaa kaikille lapsille ja nuorille yhdenvertaiset mahdollisuudet ponnistaa elämässä eteenpäin. Tämän lupauksen täyttämisessä etäopiskelulla on iso rooli”, Keskustanuorten varapuheenjohtaja Kaisa Oinas-Panuma visioi.  

Hyödyntämällä digitaalisia oppimisympäristöjä ja etäopiskelua pystytään esimerkiksi pienten kyläkoulujen tai lukioiden valinnaisainetarjotinta laajentamaan huomattavasti. Korkeakoulutentin suorittaminen omassa kotikunnassa voisi olla mahdollista kirjaston yhteydessä olevassa verkkotenttimiseen soveltuvassa tilassa. 

Kunnilta etäopiskelun mahdollistaminen vaatii toimenpiteitä. Tulevina vuosina valokuituverkkojen ja toimivien tietoliikenneyhteyksien on yllettävä jokaiseen taloon ja torppaan! Myös julkisia rakennuksia suunniteltaessa etäopiskelun tarpeet on otettava huomioon. Esimerkiksi jokaisesta uudesta kirjastorakennuksesta on löydyttävä etäopiskeluun soveltuvia tiloja. Samaan aikaan pitää huolehtia oppilaitosten henkilökunnan digitaidoista. Yhteydet ja työkalut ei hyödytä, jos niitä ei osata käyttää.  

Keskustanuoret on äärimmäisen huolissaan oppilaiden ja opiskelijoiden jaksamisesta. Korona-ajan epävarmuus, sosiaalisten kontaktien väheneminen ja etäopiskelu aiheuttavat monelle ahdistusta ja väsymystä. Toivon mukaan lähestyvä kesä ja etenevät rokotukset tuovat helpotusta myös nuorten arkeen. Tärkeä oppi tästä kuitenkin on se, että etäopiskelu yksistään ei ole toimiva ratkaisu – tarvitaan hybridimallia vaihtoehdoksi. 

“Kasvavalle nuorelle sosiaaliset kontaktit ovat erittäin tärkeitä. Etäopetus on mahdollisuus, jota on hyödynnettävä, mutta se ei saa olla ensisijainen tai ainoa vaihtoehto”, Oinas-Panuma painottaa.  

Kesän kuntavaaleissa sinä päätät, tehdäänkö kunnassasi toimenpiteitä nuorten yhdenvertaisten mahdollisuuksien lisäämiseksi.  

Lisätiedot 

Kaisa Oinas-Panuma 
Keskustanuorten varapuheenjohtaja 
+358 40 707 8940 
kaisa.oinas-panuma(a)keskustanuoret.fi