Yhteiskunnasta yksilön vaurastumisen mahdollistaja

Blogit tiistai 27.04.2021

Suomen poliittisella kentällä kuohuu. Maamme poliittiset johtajat ovat kokoontuneet neuvottelemaan koronan runteleman maan seuraavista askelista ja talouden eteen tehtävistä toimista. Talouskeskustelun käydessä kuumana keskustelusta unohtuu usein yksilön rooli ja vastuu. Se, miten ihmiset omaa talouttaan hoitavat ja miten he laittavat rahaa liikkeelle, vaikuttaa suoraan myös valtiontalouden kokonaiskuvaan. Esimerkiksi työllisyydestä puhutaan paljon, mutta mitä työstä saatavilla rahoilla tehdään? Yhteiskunnalla on ratkaiseva rooli siinä, millaista tietoa ja osaamista ihmisille annetaan omaa taloudenhoitoa varten.

Talous ja raha kulkevat jokaisen ihmisen matkassa aina vauvasta vaariin saakka. Siihen nähden tärkeiden taloustaitojen osaaminen on alhaisella tasolla. Keskustanuoret kannattavat taloustaitojen tuomista peruskouluun ja näen tämän erittäin tärkeänä keinona yksilöiden talousosaamisen kerryttämiseksi. Kun yksilöt hoitavat omaa talouttaan vastuullisesti ja ennakoivasti, on sillä merkittäviä vaikutuksia valtiontalouteen. Ihmisten maksukyky säilyy ja tukien tarve vähenee. 

Taloustaitojen saattaminen suomalaiseen opetussysteemiin tulisi toteuttaa pikimmiten. Tällä hetkellä vastuullisen taloudenpidon opit ovat pitkälti riippuvaisia kotoa tulevista opeista ja yksilön omasta aktiivisuudesta hankkia tietoa. Taloustaitojen opettaminen takaa jokaiselle ihmiselle tasa-arvoiset mahdollisuudet rakentaa tasapainoista ja taloudellisesti turvattua tulevaisuutta.

Yleisesti ottaenkin näen hyvänä asiana sen, että rahasta alettaisiin puhumaan jo mahdollisimman varhain. Siitä, mitä säästäminen ja sijoittaminen on, millaista lainaa kannattaa ottaa ja millaisia sudenkuoppia kannattaa välttää. Mitä enemmän ilmapiiri rahan ympärillä muuttuu avoimemmaksi, sitä paremmin myös yksilöt voivat kertoa omista kokemuksistaan ja valistaa myös toisiaan.

Tehdään siis yhteiskunnasta yksilön vaurastumisen tukipilari ja huolehditaan siitä, että jokaisella nuorella on tarvittavat tietotaidot vastuulliseen taloudenpitoon!

Elli Tuominen
Keskustanuorten talouspoliittisen työryhmän jäsen
Keskustanuorten liittohallituksen jäsen