Ulkomailla opiskelu ei ole aivovuotoa

Blogit torstai 29.04.2021

Yhä useammin kuulee voivottelua, varsinkin poliitikkojen taholta siitä kuinka maamme nuoret “pakenevat” ulkomaille opiskelemaan ja kuinka tämä “aivovuoto” aiheuttaa kustannuksia yhteiskunnalle.

Sen sijaan että tämä nähtäisiin uhkana, tulisi meidän nähdä tässä suuri potentiaali! Koulutus on kansallinen ylpeytemme, mutta pienenä kansana meidän resurssimme ovat kuitenkin varsin rajalliset. Mahdollisuudet ovat kuitenkin huomattavasti suuremmat jo lähellä maamme rajoja. Esimerkiksi jo Gdańskin yliopistossa tarjotaan maailmanluokan opetusta nanoteknologiassa, ja lääketieteessä maailman kärkeä edustaa naapurimaamme Ruotsin Karoliininen instituutti. Maailmanluokan koulutuksemme antaa varmasti tarvittavan tietotaidon sekä osaamisen pärjätä jatko-opinnoissa missä vain maailmankolkassa.

Maamme voisi hyötyä valtavasti vaikkapa kansallisesta stipendi-ohjelmasta, jonka avulla kannustaisimme nuoria hakeutumaan opiskelemaan ulkomaille. Pienenä kansana kykymme verkostoitua ja hakeutua maailmalle tulevat olemaan ratkaisuja tulevaisuutemme haasteisiin. Suomalaisten hakeutuminen ulkomaille on myös oiva tapa edistää suomalaisia arvoja ja kulttuuria. Mielestäni olisi kansallinen etumme, mikäli suomalaiset nousisivat yhä useammin kansainvälisten yritysten ja järjestöjen johtotehtäviin.

Työmarkkinoilla olisi varmasti kysyntää kansainvälisen tason osaajille, kunhan tämä polku tehtäisiin mahdolliseksi! Kenties myös kansainvälisissä luottamustehtävissä olisi enemmän suomalaisia, mikäli järjestelmämme kannustaisi nykyistä paremmin kansainvälisyyteen. Näkisimmekö mahdollisesti joku päivä jopa ensimmäisen suomalaisen EU-komission puheenjohtajan?

Aapeli Rytkönen
Keskustanuorten kansainvälisen jaoston jäsen
Keskustanuorten liittohallituksen jäsen