Mikä on Keskustan eurooppalainen identiteetti?

Blogit sunnuntai 09.05.2021

Eurooppalainen identiteetti on saanut monenlaisia kolahduksia koko sen lyhyen historian aikana ja unionin uskottavuus on ollut liian usein koetuksella. Erilaiset kriisit ovat koetelleet unionia yhä uudelleen ja nämä kriisitilanteet ovat tehneet merkittävää takapakkia unionin edistyksellisyyteen. Kärjistynyt ja polarisoitunut keskustelukulttuuri, Brexit, talouden jyrkät suhdannevaihtelut sekä vallinnut pandemia ovat asettaneet unionin yhtenäisyydelle vaikeita paikkoja. Onko Euroopan unionin tulevaisuus vaakalaudalla ja kuka tämän tilanteen on pelastamassa? 

Keskustan eurooppalainen identiteetti voi olla vaikeaa ulkopuolisin silmin hahmottaa. Liian usein menemme valtavirran mukana, emmekä uskalla visioida kunnianhimoisesta  Euroopan tulevaisuudesta. Unionin epäkohdat täytyy tunnistaa ja tunnustaa, mutta politiikkaa täytyy osata katsoa pidemmällä aikajänteellä, ylisukupolvisesti. Moni nuori liittää Keskustan EU-linjan euroskeptiseksi, vaikka kuulumme edistysmielisen liberaaliryhmittymään Aldeen. Kuulumme Aldeen, joka uskoo yhtenäisempään ja vahvempaan Eurooppaan.  Näitä teemoja ja ajatuksia meidän täytyisi nostaa yhä vahvemmin esiin. Tästä on kyse Keskustan Eurooppa-poliittisessa identiteetissä. 

Viimeaikaiset Kokoomuksen vaihtelevat näkemykset Euroopan elvytyspaketista uhkaa murentaa Suomen vaikuttavuutta Euroopan unionissa. Kokoomus kipuilee omien näkemyksien kanssaan elpymispaketin suhteen. Puolue, joka identifioi itsensä Eurooppa-myönteiseksi, on kääntänyt selkänsä aivan toiseen suuntaan. Keskustan täytyy ottaa Suomessa Kokoomuksen paikka EU:ta kehittävänä voimana, jotta Suomi on jatkossakin voimakas vaikuttaja unionissa. 

Euroopan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyen on lausunut puheessaan: “Joskus unohdamme, että suurimmat saavutuksemme ovat aina tulleet, kun olemme rohkeita”. Myös Keskustan täytyy olla eturintamassa ottamassa tämä edistysaskel kohti vahvempaa ja yhtenäisempää Eurooppaa. Eurooppa kaipaa ennen kaikkea toivoa ja strategista ylisukupolvisuutta. Euroopan unioni on nuori ja kokematon, jonka kehittämiskohteet tarvitsevat tekijänsä. On aika päättää haluammeko jyrkänteen päätepisteen tullessa rakentaa johdonmukaisia siltoja vai olemmeko suuntaamassa kohti loputonta pohjaa. 

Tänään 9.5  vietämme Eurooppa-päivää eli Euroopan rauhan ja ystävyyden päivää. Tätä päivää pidetään muistopäivänä Euroopan unionin ensiaskeleille. Robert Schuman piti julistuksen Euroopan uudenlaisesta poliittisesta yhteistyöstä 9.5.1950. Julistuksen ansiosta syntyi Saksan ja Ranskan hiili- ja teräsyhteisö, jota pidetään Euroopan unionin syntymisen ensimmäisenä harppauksena. 

Maria Pulkka
Keskustanuorten kansainvälisten asioiden sihteeri