Keskustanuorten valtuuskunta: Perustulosta vakautta ja varmuutta

Kannanotot maanantai 24.05.2021

Korona-aika ja pandemian hillitsemiseksi toteutetut rajoitustoimenpiteet ovat iskeneet monen ammattikunnan edustajiin. Hallitus on parhaansa mukaan pyrkinyt tukemaan ihmisiä tässä hankalassa tilanteessa. Nykyjärjestelmä ei kuitenkaan parhaimmalla mahdollisella tavalla reagoi tilanteisiin, jossa ihminen tarvitsee yhteiskunnan tukea yllättäen. 

Keskustanuorten valtuuskunnan mielestä näin ei voi jatkossa olla pohjoismaisessa hyvinvointivaltiossa. Nyt kun koronapandemian jälkeinen auringonpaiste jo häikäisee, on turha etsiä virheitä suurennuslasin kanssa. Äkillisessä tilanteessa kaikki ei voi mennä täydellisesti, ja on muistettava, että Suomessa koronapandemiasta on selvitty suhteellisen hyvin – niin terveyden kuin talouden osalta. Mutta tulevaan on varauduttava!

Koronapandemia ei ole viimeinen pandemia, jonka maailma ja Suomi kohtaa. Tulevaisuutta varten on luotava järjestelmä, joka kykenee antamaan turvaa ja vakautta myös epänormaaleissa tilanteissa. Keskustanuoret esittää tähän ratkaisuksi omaa progressiiviseen negatiiviseen tuloveroon pohjautuvaa perustulomalliaan. 

”Keskustanuorten linjana on jo pitkään ollut perustulo. Kun Suomessa otetaan käyttöön perustulomallimme, luoda turvaverkko tilanteisiin, jossa omat tulot eivät riitä. Mallin ytimenä on kuitenkin se, että lisätulojen hankkiminen, aina kun se on mahdollista, on kannattavaa. Perustulomallista olisi ollut koronapandemian aikaan hyötyä esimerkiksi kulttuurialan ammattilaisille, erityisesti freelancerit ovat olleet nyt todella hankalassa asemassa, kun työt ovat kadonneet alta”, Keskustanuorten puheenjohtaja Hanna Markkanen toteaa. 

Hallitus päätti puoliväliriihessä käynnistää negatiivisen tuloveron kokeilun vuoden 2023 alusta. Keskustanuorten valtuuskunta odottaa, että tuo kokeilu on laajempi kuin aiempi Sipilän hallituskaudella toteutettu perustulokokeilu, joka kyllä antoi hyviä tuloksia siitä, että perustulolla kyetään luomaan ihmisille vakautta ja varmuutta, ja sitä kautta hyvinvointia. Laajan kokeilun pohjalta negatiiviseen tuloveroon perustuvasta perustulomallista on helppo tehdä osa modernia hyvinvointivaltion sosiaaliturvaa.

Lisätiedot

Hanna Markkanen
Keskustanuorten puheenjohtaja
hanna.markkanen(a)keskustanuoret.fi
+358 50 384 6820