Keskustanuorten valtuuskunta: Kirjastoista täyden palvelun lainaamoja

Kannanotot tiistai 25.05.2021

Yhä useammin tartuttaessa kirjaan, tartutaan johonkin älylaitteeseen. Sanat ovat siirtyneet paperilta ruudulle. Paperisten kirjojen väheneminen haastaa myös suomalaista menestystarinaa, julkisia kirjastoja. 

Keskustanuorten valtuuskunta näkee kirjastoilla kuitenkin valoisan tulevaisuuden. Se vaatii uudistumista ja muutoksessa mukana elämistä. Tällaisesta muutoksesta Suomessakin on jo kokemusta. Helsingin Oodi-kirjastosta, kaupungin yhteisöllisestä olohuoneesta, on lyhyessä ajassa tullut suuri menestys, kansallinen ja kansainvälinen esimerkki. Oodin toimintamallia tulisi Keskustanuorten mielestä viedä myös muualle Suomeen.

Keskustanuoret esittää kirjastojen tarjonnan laajentamista kirjoista myös harrastusvälineiden ja käyttötavaroiden lainaamiseen. 

Tämä vähentäisi turhaa kuluttamista, kun vaikkapa kaksi kertaa vuodessa tarvittavan työkalun tai harrastusvälineen voisi noutaa kaupan sijaan kirjastosta. Lisäksi nämä lainaamot lisäisivät yhdenvertaisuutta. Esimerkiksi pienituloiset lapsiperheet, joilla ei välttämättä ole varaa hankkia kaikkia harrastusvälineitä, voisivat lainata niitä julkisen palvelun kautta. 

”Tässäkin asiassa meidän tulee olla rohkeita muutoksentekijöitä. Keskustanuoret haluaa, että lainaamopalvelut otetaan kaikkialla Suomessa käyttöön tietenkin paikalliset tarpeet huomioiden”, Keskustanuorten puheenjohtaja Hanna Markkanen visioi. 

Tulevaisuudessakin kirjastot nojaavat vahvasti yhdenvertaisuuden ja sivistyksen periaatteelle. Myös yhteisöllisyys korostuu kirjastotoiminnassa. Keskustanuorten visiossa kaikista kirjastoista tulee alueidensa olohuoneita, joista paitsi voi lainata harrastusvälineitä tai käyttötavaroita, voi harrastamisen ja kaveriporukan kanssa kokoontumisen toteuttaa myös kirjaston tiloissa. 

Lisätietoja:

Hanna Markkanen
Keskustanuorten puheenjohtaja
hanna.markkanen(a)keskustanuoret.fi
+358 50 384 6820