Keskustanuoret: Omatoimikirjasto jokaiseen kuntaan

Kannanotot perjantai 28.05.2021

Suomalainen kirjastojärjestelmä on kansallisen ylpeyden aihe. Kirjastot ovat vuosikymmenten ajan mahdollistaneet yhdenvertaisen sivistyksen. Nyt kirjastopalvelut kuitenkin ovat murroksessa. Entistä useampi kirja luetaan digitaalisesti.

”Keskustanuoret haluaa laajentaa kirjastopalveluita. Tämä ei tarkoita kirjaston perinteisistä tehtävistä luopumista, vaan sitä, että kirjastot pystyvät entistä paremmin olemaan kuntalaistensa olohuoneita, sivistyksen ja yhdenvertaisuuden kehtoja. Tulevaisuuden kirjastoista voidaan lainata esimerkiksi porakone tai harrastusvälineitä”, Keskustanuorten puheenjohtaja Hanna Markkanen toteaa.

Kyse ei kuitenkaan ole vain kirjastopalveluiden laajentamisesta, vaan myös niiden saavutettavuudesta. Keskustanuoret ovat huolissaan kirjastopalveluiden saavutettavuuden heikkenemisestä. Tiukka kuntatalous saattaa ajaa palveluaikojen supistamiseen, jolloin kaikilla ei välttämättä ole mahdollista hyödyntää palveluita.

”Esitämme omatoimikirjastojen käyttöönottoa jokaisessa kunnassa. Tämä on investointi tulevaisuuteen. Tässä tietenkin on pidettävä mukana tietty siirtymäaika, mutta Keskustanuorten mielestä, jokaisessa uudessa kirjastorakennuksessa tulisi olla omatoimikirjastopalvelut. Tämän lisäksi peruskorjauksien yhteydessä on rakennettava puitteet omatoimikirjaston käyttöönotolle”, Keskustanuorten varapuheenjohtaja Kaisa Oinas-Panuma pohtii.

Kuntavaalit ovat ehkä ne tärkeimmät vaalit. Muiden tärkeiden asioiden ohessa myös kirjastoasiat ovat kunnanvaltuustojen päätettävissä. Sinä päätät, ovatko kuntasi kirjastopalvelut laajoja ja saavutettavia. 

Lisätiedot:

Hanna Markkanen
Keskustanuorten puheenjohtaja  
+358 50 384 6820  
hanna.markkanen(a)keskustanuoret.fi 

Kaisa Oinas-Panuma
Keskustanuorten varapuheenjohtaja
+358 40 707 8940
kaisa.oinas-panuma(a)keskustanuoret.fi