Kehittyvät unelmien kotikunnat – sinä päätät

Blogit perjantai 04.06.2021

Kuinka useasti sinä katselet auringonnousua terassiltasi tai parvekkeeltasi, juot aamukahvia ja katselet oman kotikuntasi tai -kaupunkisi maisemia? Omaa kotiasi. Kunnat eivät ole harmaita virkakoneistoja, vaan ne ovat kotejamme, kuntalaisten yhteisöjä. Mahdollistajia.

Meille unelmien kotikunnat ovat kehittyviä ja omaleimaisia. Haluamme, että Liedossa, Kempeleessä, Kuhmossa ja kaikkialla Suomessa palvelut ovat helposti saavutettavia, olipa kyse sitten mielenterveyspalveluista, perheiden palveluista, kirjastoista tai yrittäjyyden tukipalveluista. Kuntien tulee olla ketteriä.

Keskustanuorille unelmien kotikunnat ovat elinvoimisia yhteisöjä, jotka ovat lähellä ihmistä. Politiikkaa tehdään ihmisiltä ihmisille. Kuntalaisille tulee tarjota mahdollisuudet osallistua, oli kyse sitten osallistavan budjetoinnin käyttöönottamisesta tai nuorisovaltuuston aloiteoikeudesta kunnanvaltuustossa. Puretaan turhia raja-aitoja, ja rakennetaan yhdessä entistä ehompaa. 

Auringonnousua katsellessasi todennäköisesti haluat nähdä maisemassa myös vehreyttä asuit sitten Turun keskustassa tai Tyrnävän peltoaukeiden äärellä. Jokaisella on oikeus luontosuhteeseen, ja tämän toteuttamista mahdollistetaan kuntapolitiikassa. Pidetään huolta lähiluonnostamme.

Kestävät ratkaisut tehdään kunnissa. Kuntapäättäjillä on valta vaikuttaa, rakennetaanko uusi koulu puusta ja mahdollistetaanko kunnassa kiertotalous kaikille. Meidän vastauksemme on, kyllä rakennetaan ja kyllä mahdollistetaan. Kuntien tehtäviin kuuluu kestävämpien valintojen tekemisen mahdollistaminen. Ekologisesti, sosiaalisesti ja taloudellisesti kestävät kunnat ovat elinehto pärjäämiselle.

Ihmisten hyvinvoinnista huolehtiminen on ehkä se kunnan tärkein tehtävä. Haluamme nähdä, että suomalaisissa kunnissa kouluväkivalta on onnistuttu kitkemään ja mielenterveyspalveluihin pääsee nopeasti. Maksuttomilla harrastusmahdollisuuksilla pystytään ehkäisemään nuorten syrjäytymistä. Sote-uudistuksen edetessä kuntien tehtävälistalla on nimenomaan terveyden edistäminen ja ennaltaehkäisevät toimet.

Rakenteiden on taivuttava mahdollistaviksi. Opiskelijalla tulee olla mahdollisuus vaikuttaa päätöksentekoon niin opiskelu- kuin kotipaikkakunnallaan. Tulevaisuuden kunnat ovat joustavia elinvoimaisuuden ja sivistyksen mahdollistajia, joissa etsitään rohkeasti uusia ratkaisuja tuottaa ja toteuttaa palveluja. Digitalisaatio ja monipaikkaisuus mahdollistavat kunnille aivan uusia ulottuvuuksia!

Nyt on oikea aika miettiä, miltä sinun unelmien kotikuntasi tai -kaupunkisi näyttää ja äänestää visiosi puolesta. Näissä vaaleissa rakennetaan auringonnousua suomalaisille kunnille ja näissäkin vaaleissa sinä päätät. 

Hanna Markkanen, Henna Takatalo ja Kaisa Oinas-Panuma
Keskustanuorten puheenjohtajisto