1+13 tapaa vaikuttaa

Blogit lauantai 19.06.2021

Ihan ensiksi – valtava kiitos panostuksestasi kuntavaaleihin, oli se sitten olosi ääniharavana tai oman äänesi antaminen äänestyskopissa. Valtaisan upeasta asiasta oli kyse, mikäli olit ehdolla. Ja vaikka meiltä pääsi useampi läpi tai varalle kuin jäi luottamuspaikkojen ulkopuolelle, ei valtuustopaikkoja silti riittänyt kaikille. Vaalituloksesi ei kuitenkaan tee sinusta huonompaa vaikuttajaa tai vähemmän arvokasta!  

Haluan muistuttaa, että tuntemasi tunne kuntavaaleista on aivan täysin oikeutettu, eikä siitä kannata tuntea huonoa omaatuntoa, häpeää tai mitään muuta negatiivista. Harmitus kertoo, että asialla on ollut jotakin merkitystä – ja minun luvallani henkilökohtaisesti antamasi sen hetkinen paras oli täysin riittävä. Eikä kaikkien ykkösrivin poliitikkojen valtuustoura alkanut suoraan ensimmäisistä kuntavaaleista – mutta alku se on kaikki.  

Ja jostakin kun on aina aloitettava, on syytä muistaa, että valtuustossa vaikuttaminen on yksi tapa muiden joukossa. Seuraavaksi saat 13 lisätapaa pohdittavaksi ja inspiroimaan vaikuttamispolkusi seuraavia askeleita.  

 1. Ota ylös epäkohtia, joita ympäristössäsi näet. Vaikuttamisen ensimmäinen vaihe on se, että tunnistaa asiat ja rakenteet, jotka eivät aivan toimii. Nämähän voivat olla mitä vain yleisten roskisten sijainnista maakunnallisen sairaanhoidon laatuun ja kaikkea siltä välitä.  
 2. Keskustele. Tätä ei voi painottaa liikaa: ihmisillä on tarve tulla kuulluksi, ja kuulluksi tulleet ihmiset ovat vastavuoroisesti vastaanottavia. Hyväksi keskustelijaksi ja erityisesti kuuntelijaksi tiedetyt koetaan todennäköisesti miellyttävämpinä kuin heidät, jotka puhuvat aina vain omaa asiaansa ja vielä toisten päälle. Tällöin lisäksi voit saada kohtaan yksi lisää ideoita. Tällä lailla voi myös testauttaa omia ideoitaan ja kehittää niitä ilman mitään paineita.  
 3. Kirjoita lehtiin. Se voi tuntua hassulta ja vähän hirvittääkin, mutta säännöllisesti tehtynä tekee juuri Sinua tiettäväksi. Kannanottoihin saa koulutusta esimerkiksi Keskustanuorten vanhemmilta toimijoilta, toiminnanjohtajilta tai liiton Moodle-sivulta.  
 4. Pidä yhteyttä kunnanvaltuutettuihin. Vaikka he olisivat tulleet valituksi ohitsesi, on kaikkien etu että he saavat evästyksiä juuri Sinulta, keskustanuori – tai miksipä ei vaikka koko osastolta tai piiriltä!  
 5. Edelliseen liittyen: voit tai voitte tehdä aloite-esityksiä kunnallisjärjestölle tai valtuustoryhmälle, jotka voivat ottaa asianne nimiinsä ja sitä kautta kunnan päätöksentekoon! Tällä tavalla esimerkiksi Kuhmon keskustanuoret saivat kaupunkiin nuorisovaltuuston.  
 6. Ole yhteydessä valtakunnan tason päättäjiin. Heihin pätevät suunnilleen samat konstit kuin yhteydenpidossa kunnanvaltuutettuihin varsinkin jos olet asiallinen ja rauhallinen ja ymmärrät, että kansanedustajilla on kohtuullisen paljon tekemistä.  
 7. Sivisty ja sivistä! Pyydä tai pyytäkää kuntien viranhaltijoita alustamaan ja kertomaan kuntien toiminnoista.  Heiltä saa tietoa esimerkiksi ajankohtaisista tilanteista ja hankkeista, minkä pohjalta voi sitten valmistella oikea-aikaista vaikuttamistyötä myös valtuuston ulkopuolelta. Sama pätee myös asiantuntijoihin tieteenalaan katsomatta. Paikkaansa pitävän tiedon hyödyntäminen on äärimmäisen hyvä pohja päätöksenteolle, mikä parhaassa tapauksessa tekee vaikutuksen tulevien vaalien äänestäjiin.  
 8. Suunnittele. Vaikuttamisprosessi sujuu paremmin, kun on alustava ajatus siitä, miten haluttuun tavoitteeseen päästään. Tähän saa apua meidän poliittiselta sihteeriltä ja kaikilta Nuorkeskusta-ystäviltäsi! Tämä kattaa valitsemasi toimenpiteet ja esimerkiksi niistä viestimisen.  
 9. Viesti ulospäin! Kevyellä suunnittelulla voi somella saada paljon aikaiseksi. Samasta asiasta voi saada monta kiinnostavaa päivitystä, ja sopivalla julkaisuvälillä saa hyvin näkyvyyttä. Uskon, että teet sievää viestintää, mutta tätä varten voi käyttää myös esimerkiksi Keskustanuorten Canvaa!  
 10. Ole luova. Järjestä vaikuttava flash mob, toritilaisuus, mielenilmaus tai jotakin ihan muuta. Mitä omaperäisempi (mutta Suomen lakien mukainen) tilaisuus, sitä todennäköisemmin se ylittää uutiskynnyksen ja tulet(te) kuulluksi. Vaikka tällä ei aina vaikutettaisi päättäjiin, voi tilaisuudella varmasti vaikuttaa yleiseen mielipiteeseen. 
 11. Toimi järjestössä. Valitse itsellesi sopivin – näitä löytyy jokaiseen makuun ja kokeilemalla löytyy parhaiten sopiva. Katso myös kohta 13. 
 12. Kokeile yhteistyötä. Ota kantaa muiden nuorisotoimijoiden kanssa, tehkää kuntalaisaloite, kokeile tehdä vapaaehtoistyötä ilman puolueen värejä tai jotain muuta! Esimerkiksi nuorkeskustan vuoden 2020 puheenjohtajistoina laitettiin alulle kansalaisaloite Kouluväkivalta kirjattava rikoslakiin, jonka kohdalla pysyttiin yksityishenkilöinä melkeinpä loppuun asti, saaden kasaan riittävästi nimiä aloitteen etenemiseksi eduskuntaan. 
 13. Viimeisenä muttei vähäisempänä: toimi Keskustanuorissa. Meiltä löytyy varmasti juuri Sinulle sopivia juttuja mukavasta puuhastelusta ja vapaa-ajan vietosta liittotason vaikuttamiseen asti. Vaikket uskaltaisikaan heti avata suutasi, lupaan sinulle, että tämä on erittäin turvallinen ja kasvattava ympäristö opetella ja olla. On siis erinomainen hetki tulla kokeilemaan ja opettelemaan!  

Kuten huomaat, kaikki vaikuttaminen ei vaadi suoraan demokraattista luottamusta, ja montaa juttua voi tehdä vaikkei vaaleissa menisi läpi. Vaikka kuntavaalit olisi ensimmäinen vaikuttajakokemuksesi, läpi pääsemättömyys ei ole loppu vaan aivan mieletön mahdollisuus. Tervetuloa vaikuttajaelämään, sen eka päivä oli ehkä tälle vuodelle, mutta loppu ei todellakaan häämötä!  

Vaikuttavin terveisin  

Kaisa Oinas-Panuma  
Keskustanuorten varapuheenjohtaja