Mikä tekisi tasapelistä seksikkään?

Blogit keskiviikko 23.06.2021

Suomi elää tällä hetkellä täydellistä EM-kisahuumaa. Jalkapallofanit ympäri Eurooppaa ovat kerääntyneet kannattamaan omaa maataan. Jokainen toivoo menestystä ja voittoa kannattamalleen joukkueelle. Harvoin olen nähnyt, että kukaan lähtisi otteluun tasapeliä toivoen. Tasapeli on yleensä kaikista tylsin tulos – mutta politiikassa se on usein paras mahdollinen vaihtoehto.

Oikeisto ja vasemmisto ovat jatkuvasti kilpasilla. Kilpasilla siitä, minkä ihmisryhmän asioita tulisi etupäässä ajaa. Kun valinta tehdään oikean ja vasemman välillä, joku häviää aina. Keskusta on politiikan tasapeli. Sen tulee profiloitua vahvasti keskelle – jokaisen ihmisen puolustajaksi. Tasapelin vahvuus onkin se, että kukaan ei häviä. Se on samalla Keskustan vahvuus. Jokainen ihminen on tasa-arvoinen sosioekonomisesta asemasta tai asuinpaikasta riippumatta. Keskusta ei aja ainoastaan hyväosaisten tai ainoastaan pienituloisten asiaa. Keskusta näkee kokonaiskuvan ja katsoo koko kansan etua. Keskusta pitää huolen siitä, ettei tietty ihmisryhmä saa kohtuuttomasti etua ja siitä, ettei mikään ihmisryhmä myöskään kärsi kohtuuttomasti.

Samalla Keskustan suurin heikkous on se, että tasapelissä kukaan ei voita. Politiikan ja puolueiden ääripäistyminen repii ihmisiä yhä kauemmas toisistaan. On luonnollista, että äänestäjä tavoittelee äänestämiskäyttäytymisellään itselleen parasta lopputulosta. Mutta lähemmin tarkasteltuna tasapelin politiikka on paras mahdollinen ratkaisu koko kansan edun näkökulmasta. Vaikein kysymys onkin: ”Mikä tekisi tasapelistä seksikkään?” Jalkapallossa sitä tulee tuskin koskaan tapahtumaan, mutta politiikassa siihen on mahdollisuus.

Elli Tuominen
Keskustanuorten liittohallituksen jäsen