Keskustanuoret vaatii: Urheilujärjestöjen puututtava ihmisoikeusrikkomuksiin

Kannanotot torstai 05.08.2021

Keskustanuoret vaatii kansainvälisiltä urheilujärjestöiltä suoraselkäisempää toimintaa suhteessa ihmisoikeusrikkomuksiin.

”Kansainväliset liitot, kuten Olympiakomitea, käyttävät merkittävää valtaa. Urheilu tai urheilijat eivät saa joutua vallankäytön välineiksi”, Keskustanuorten puheenjohtaja Hanna Markkanen vaatii.  

Viimeaikaiset tapahtumat olympialaisten keskellä pöyristyttävät. Valkovenäläinen juoksija Krystsina Tsimanouskaja pyrittiin pakkopalauttamaan takaisin kotimaahansa sen jälkeen kun hän oli arvostellut maajoukkueen hallitusta avoimesti sosiaalisessa mediassa. Pikajuoksija kieltäytyi pakkopalautuksesta, koska pelkäsi rangaistusta kotimaassaan.  

Tapahtuma on vain yksi monista itsevaltaisen johtajan Lukasenkan johtaman maan toimista kansalaisaktivistien hiljentämiseksi. Lukashenka on diktaattori ja Valko-Venäjä on kaukana demokratiasta. Ennen valtaa on käytetty maan sisällä, mutta nyt lonkerot ulottuvat jo näkyvämmin maan rajojen ulkopuolelle.   

Kansainvälinen olympiakomitea ei voi katsoa Valko-Venäjän ihmisoikeusrikkomuksia läpi sormien. Sananvapaus on yksi demokratian peruspilareista ja sen tulisi kuulua myös kansainvälisten urheilujärjestöjen arvoihin. 

”Ihmisoikeusrikkomuksiin puuttuminen ei rajoitu vain poliittisten instituutioiden varaan. Yhtä suuri rooli ja velvollisuus on myös muilla vaikuttavilla toimijoilla. Kansainvälisten urheilujärjestöjen vaikutusvaltaa kansainvälisen politiikan suunnannäyttäjänä ei saa vähätellä”, Keskustanuorten kansainvälisten asioiden sihteeri Maria Pulkka huomauttaa. 

Keskustanuoret painottaa, että jatkossa kansainvälisiä urheilun arvokisoja ei pidä järjestää maissa, joissa ihmisoikeusrikkomukset rehottavat. 

Lisätietoja

Hanna Markkanen
Keskustanuorten puheenjohtaja
hanna.markkanen(a)keskustanuoret.fi

Maria Pulkka
Keskustanuorten kansainvälisten asioiden sihteeri
maria.pulkka(a)keskustanuoret.fi