Länsimaiden on kannettava vastuunsa

Blogit torstai 19.08.2021

Afganistanin pääkaupunki Kabul on siirtynyt talebanien hallintaan. Useiden maiden 20 vuotta kestäneet aikomukset Afganistanin vakauttamiseksi ovat ohi. Kestävän rauhan ja vakauden rakentaminen aseilla ja sotilasjoukoilla ei onnistunut. 

Yhdysvaltojen vetäytyminen Afganistanista oli kaoottinen. Presidentti Joe Biden päätti huhtikuussa, että amerikkalaisjoukot vetäytyvät Afganistanista ennen 11. syyskuuta. Myöhemmin takarajaa aikaistettiin elokuulle. Nyt ihmiset yrittävät paeta maasta ja ulkomaat yrittävät evakuoida kansalaisiaan.  

Tilanteen nopea eteneminen yllätti jokaisen. Bidenin uuden pehmeän ulkopolitiikan päämäärä Afganistanissa oli hyvä. Prosessi oli kuitenkin täysin epäonnistunut. Tilanne Afganistanissa on nyt epäinhimillinen ja kestämätön. Humanitaarinen apu on varmistettava kaikille tarvitseville. 

Euroopan Unionilta odotetaan nyt päätöksiä erityisesti turvapaikkaa tarvitsevien ihmisten auttamiseksi. EU ei voi jäädä odottelemaan, syntyykö tilanteen seurauksena Eurooppaan vuoden 2015 kaltainen pakolaiskriisi. Pikimmiten on luotava inhimillinen ja oikeudenmukainen tapa hallita tilannetta. 

Suomen on myös kannettava vastuuta. Poikkeuksellinen kriisi vaatii toimia ja sen vuoksi Suomen tulisi nostaa pakolaiskiintiötä poikkeuksellisesti suuremmaksi.  

Suomen sekä muiden EU-maiden tulee näyttää mallia inhimillisen ulkopolitiikan rakentamisessa. Nyt on näytön paikka. Emme voi sulkea silmiämme Afganistanin kauheuksilta. 

Maria Pulkka 

Keskustanuorten kansainvälisten asioiden sihteeri