Voisiko intissäkin oleva tienata?

Blogit torstai 26.08.2021

Suomessa jonkinlainen palkaton palvelus on lähtökohtaisesti pakollinen noin puolelle väestöstä. Joka vuosi noin 22 000 nuorta miestä ja 1000-1500 naista käyttää vähintään 165 päivää parhaasta opiskelu- ja työiästään kotimaansa turvaamiseen. Tulevaisuutta ajatellen tämä asepalveluksen suorittaneiden määrä ei saa tippua. Palveluksen aikana työskentely ei ole yksin asuvalle juuri koskaan kannattavaa ja päiväraha tältä ensimmäiseltä 165 päivältä on 5,20 euroa. Yksin asuvalle Kela korvaa vuokran, vesimaksun, lämmityskulut ja sähkölaskun. Maata puolustavalle jää siis maksettavaksi mm. kotivakuutus, puhelinliittymä ja viikonloppuvapaan ruokailut, joita ei syystä tai toisesta luokitella todellisiksi vuokra-asumismenoiksi. 

“Noh, minähän menen töihin lomilla jotta saan laskut maksettua.” Ajattelee varusmies joka joutuu oman elämän kulut maksamaan itse. Ei kuitenkaan kannata, jollei kerkeä tienaamaan enemmän mitä vuokra, vesimaksu, lämmityskulut ja sähkölasku ovat yhteenlaskettuna. Siinäkin tapauksessa jäljelle jää ne rahat jotka jäävät näistä laskuista yli. Ei siis kovin houkuttelevaa raskaan palveluksen aikana.

“Noniin, pääsen lomille. Voin hoitaa muutaman tilauksen jotta yritystäni ei unohdeta ja saan vähän taskurahaa sotilaskotiin käytettäväksi” Ajattelee omaa yritystä pyörittävä maanpuolustaja varuskunnan porteilla raskaan maastoharjoituksen jälkeen. Ei kuitenkaan kannata, sillä keho ei kerkeä palautumaan eikä rahaakaan jää käteen kun ansiot vähennetään avustuksesta.  

Ymmärrän taustalla kytevän ajatuksen siitä, että lomat on tarkoitettu palautumiseen palveluksen aikana. Kaikki eivät kuitenkaan halua kituutella pienillä tuloilla, eivätkä kaikki tarvitse lomapäiviä fyysiseen palautumiseen. Suuri osahan nuorista tekee lomilla kaikkea muuta kuin lepää ja elää terveellisesti, joten itse näkisin järkeväksi tienata hieman lomilla. Tämä ei tietenkään saa johtaa siihen, että tukia vähennetään kaikilta olettaen, että jokainen kykenee työskentelemään palveluksen aikana. 

On aika mahdollistaa ansaitseminen palveluksen aikana, vaikka asuisikin yksin. Tähän yhtenä ratkaisuna toimisi esimerkiksi Keskustanuorten esittämä perustulomalli. Alkuun auttaisi myös esimerkiksi realistisesti laskettu tuloraja palveluksen ajalle.

Eemeli Valli 

Keskustanuorten liittohallituksen jäsen