Kestävän tulevaisuuden budjettipäätöksiä

Uutiset sunnuntai 29.08.2021

Keskustanuoret vaatii hallitukselta budjettiriihessä talouden, ympäristön ja ihmisten hyvinvoinnin kannalta kestäviä päätöksiä. 

”Koronan vuoksi valtiontalouden kehykset ovat paukkuneet. Pandemian jälkien korjaaminen vaatii jatkossakin panostuksia, mutta velkaantumisen hillitseminen on nuorten sukupolvien etu”, Keskustanuorten puheenjohtaja Hanna Markkanen painottaa. 

Kansantalouden saaminen kestävälle kasvu-uralle edellyttää työllisyysasteen nostamista. Kaikkien työkykyisten mahdollisuutta työn vastaanottamiseen on tuettava. Keskustanuoret iloitsee hallituksen keskustalaisten ministereiden esityksestä nostaa opintotuen tulorajoja.  

”Päätös voisi olla saman tien pysyvä. Työnteon tulee olla kannattavaa myös opiskelijalle. Tulorajojen kohtuullinen korottaminen tukee opiskelijoiden toimeentuloa ja työllisyyttä”, Keskustanuorten varapuheenjohtaja Henna Takatalo huomauttaa.

Suomessa on paljon avoimia työpaikkoja, mutta osaavasta työvoimasta on monilla aloilla huutava pula. Osaamisen päivittämiseen tarvitaan nopeita ja joustavia keinoja. Esimerkiksi aikuiskoulutustukea ei saa evätä hakijalta, jos koronapandemia on aiheuttanut työsuhteen katkeamisen tai laittanut yritystoiminnan tauolle. 

Työ- ja koulutusperäisen maahanmuuton prosessien merkittävä helpottaminen on saatava nopeasti liikkeelle. Opiskelijat on otettava mukaan valmisteilla olevan kansallisen D-viisumin piiriin, jotta tulevat huippuosaajat saadaan maahan pikakaistaa pitkin.  

Valtiovarainministeri Saarikon esitys kotitalousvähennyksen korottamisesta on tervetullut. Keskustanuoret ehdottaa, että myös muuttopalvelut sisällytettäisiin kotitalousvähennyksen piiriin. Tämä helpottaisi liikkumista esimerkiksi opintojen ja töiden perässä.  

Keskustanuoret haluaa kannustaa ihmisiä töihin ja edistää työvoiman liikkuvuutta, mutta samaan aikaan läsnä on huoli kasvaneesta hoitovelasta. Yhdenkään nuoren ei pitäisi antaa menettää työkykyään.  

”Työllistymisen edellytyksenä on työkyky. Ennaltaehkäisevän työ on edelleen avainasemassa. Mielenterveyspalvelujen ääreen on päästävä nopeammin. Murtunut mieli on otettava yhtä vakavasti kuin murtunut jalka”, Keskustanuorten varapuheenjohtaja Kaisa Oinas-Panuma painottaa. 

Keskustanuoret muistuttaa, että kestävän talouskasvun perustana on ympäristön kannalta kestävä kehitys. On selvää, että kaikilta sektoreilta vaaditaan päästövähennyksiä. Keskustanuoret katsoo, että EU:n oikeudenmukaisen siirtymän rahoitusta tulisi hyödyntää investointeihin, jotka mahdollistavat päästöjen vähentämisen myös maataloudessa. Samoin merkittävä osa tulevien vuosien kansallisista tutkimus- ja kehityspanostuksista on suunnattava ilmastotoimien vauhdittamiseen ja kiertotalouden edistämiseen.   

Lisätiedot:
Hanna Markkanen, Keskustanuorten puheenjohtaja
+358 50 384 6820
hanna.markkanen@keskustanuoret.fi