Keskustanuorten Markkanen: Nuoret mukaan uudistamaan eläkejärjestelmää – muuten edessä tuhon tie

Kannanotot torstai 21.10.2021

Keskustanuorten puheenjohtaja Hanna Markkanen tyrmää demarileiristä tulleen ajatuksen työeläkkeiden korottamisesta ja työeläkeindeksin muuttamisesta. Molempien toteuttaminen kasvattaisi huomattavasti eläkemenoja ja lasku lankeaisi nuoremmille sukupolville. 

– Pidän keskustelua eläkejärjestelmän kehittämisestä tervetulleena, mutta sen lähtökohtana pitäisi olla sukupolvien välinen oikeudenmukaisuus ja nuorten luottamus järjestelmään. Olen hyvilläni siitä, että Demarinuoret ampuivat Kiljusen esityksen alas, Markkanen kiittelee. 

Keskustanuoret on valmiita selvittämään indeksijarrun käyttöönottoa ja työeläkkeiden omaisuudensuojan purkamista sekä verottamaan kovemmin suurimpia eläkkeitä. Suuriin eläkemaksujen korotuksiin ei ole varaa, jollei työn hintaa olla valmiita nostamaan merkittäväksi. 

Markkanen muistuttaa, että kaksi viimeisintä hallitusta ovat nostaneet takuueläkettä lähes sadalla eurolla. Myös kansaneläkettä on korotettu. Nämä ovat tärkeitä parannuksia kaikkein pienituloisimpien eläkeläisten asemaan.

– Sekä eläkemenot että maksut tulevat nousemaan joka tapauksessa väestön ikääntyessä. Pankkia ei voi tyhjentää nyt nuorten sukupolvien kustannuksella, vaan kaikilta kaivataan kohtuullisuutta, Markkanen linjaa. 

– Moni 1990- ja 2000 luvuilla syntynyt ajattelee, ettei koskaan tule pääsemään eläkkeelle. Jos päästämme nuorten luottamuksen eläkejärjestelmää kohtaan murtumaan, sillä voi olla kauaskantoiset seuraukset koko yhteiskuntaan.

Markkasen mielestä eläkejärjestelmän tulee perustua vastaisuudessakin lakisääteisiin eläkemaksuihin. Eläkesäästämiseen pohjautuva järjestelmä synnyttäisi entistä enemmän eriarvoisuutta. 

Lisätietoja: