Varo! Black Fridayn alelaari voi huijata sinua

Blogit perjantai 26.11.2021

Tänään on mainio päivä ostaa kaikkea mukavaa: joululahjoja toisille ja itselle, uusia vaatteita, kamppeita harrastuksiin, heräteostoksia. Kun kävelee kaupan käytävää, huomaa tarvitsevansa kaikenlaista. Hiustenkuivain, akkuporakone, lakanat, kuulokkeet… Tänään palaa rahaa, mutta ei se haittaa, kun kampe on halpaa!

Vai onko sittenkään? Yle uutisoi eilen, 25.11., että moni kauppa nostaa hintoja ennen alennuksen julkaisemista. Se on kuluttajansuojalaissa kiellettyä, mutta siitä huolimatta suuri alennus hyllynreunassa voikin olla vain katala mustan perjantain jekku jekkunen.

Haluaisin muistuttaa ihan jokaista, että isoimman alennuksen saa, kun jättää ostamatta.

En tiedä teistä, mutta musta perjantai on ainakin minun arvojeni vastainen. Ilmiö tukee talouden vääristymiä ja lisää heräteostoksia sekä turhaa kuluttamista. Black Fridayn ostohuumassa on helppoa huomaamattaan sortua ostamaan lapsityövoimalla tai muulla riistotyöllä tehtyä tavaraa, joka sisältää mikromuovia ja pahaa mieltä. Se, että jonkin aletuotteen merkki on vanha ja tunnettu, ei myöskään tarkoita, että tuote olisi kestävä tai tuotettu ekologisesti.

Musta perjantai tarjoaa kavalia alennusloukkuja, joista seuraa harkitsemattomia ostopäätöksiä, kestämättömiä valintoja ja luontoarvojen rappeuttamista.

Tiedostava kuluttaja osaa tehdä alennushuumassakin viisaat ostokset, jotka ovat tarkkaan harkittuja ja hyvässä alennuksessa. Sellainen kuluttaminen ei ole pahasta mustana perjantaina, eikä muinakaan päivinä. Yrityksiä täytyy tukea ja ihmisen pitää kuluttaa, jotta talouden pyörät pyörivät. Kysymys kuuluukin, onko Black Friday konseptina siihen kuitenkaan paras mahdollinen aika? Enpä usko.

Jos nyt kuitenkin meinaat uiskennella tänään alennuslaareissa ja kauhoa koriin kampetta, niin kannattaa kysyä itseltään pari kysymystä.

Ensimmäisenä: Voiko tämän ostaa suomalaiselta pieneltä yritykseltä? Jos kyllä, niin suosittelen jättämään ostoksen suuren ketjuliikkeen hyllyyn tai ulkomaiseen nettikauppaan ja tukemaan kotimaista.  

Toiseksi: Tarvitsenko minä tätä oikeasti? Kauaako olen halunnut tätä? Jos vastaus on, ”en ole aivan varma”, kannattaa jättää ostostelu toiseen kertaan. Jos kuitenkin olet kaivannut löytämääsi tavaraa jo kaukaa ja ihan tosissaan, olet tehnyt harkitun ostopäätöksen ja ostoksesi tulee varmasti käyttöön.

Tiedostava kuluttaja ei haksahda mustan perjantain ansaan, mutta monelle, joka ei asiaa ajattele, musta perjantai on melkoinen sudenkuoppa.

Jokainen meistä voi päättää, viettääkö tänä perjantaina Luontoliiton Älä osta mitään – päivää vai Black Fridayta vai elääkö koko päivän normaalia elämää. Minä vietän ensimmäisenä mainittua ja suosittelen sitä kaikille muillekin!

Olga Oinas-Panuma, Keskustanuorten liittohallituksen jäsen