Keskustanuoret vaatii täyskäännöstä koronarokotuksiin – Suomalaisten massarokotukset eivät ratkaise globaalia ongelmaa

Kannanotot perjantai 28.01.2022

Suomessa annetaan kovaa vauhtia kolmansia koronarokotuksia samalla kun maailmassa on iso määrä ihmisiä vailla yhtäkään rokotusta. Keskustanuoret vaatii massarokotusten lopettamista kolmansiin rokotuksiin, ja katseen kääntämistä globaalin pandemiatilanteen ratkaisemiseen. 

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet on todennut, ettei jatkuva tehosteannosten jakelu tule olemaan mielekäs vaihtoehto isoille massoille. On omituista, että Suomessa rokotetaan jo esimerkiksi turkiseläimiä, mutta kaikkialla maailmassa edes hoitohenkilökuntaa ei ole saatu rokotettua. 

”Suomi ja Eurooppa eivät elä umpiossa suljettuina, vaan osana alati liikkuvaa maailmaa. Tämän johdosta pandemiaa ei tulla lopettamaan mikäli tuijotamme vain omia kansalaisia, rokoteastettamme ja kansallisia rajoitustoimia. Putkinäköisestä pandemiastrategiasta kärsii lopulta myös koko Suomi.” Keskustanuorten puheenjohtaja Aleksi Sandroos toteaa.

”Uusia variantteja voi syntyä missä tahansa, mutta alhaisesta rokotekattavuudesta kärsivät maailman kolkat ovat varianteille otollinen kasvualusta. Jos valtionjohtomme haluaa vain ahnehtia, saamme taatusti maistaa omaa lääkettämme! Pitkään jatkuva pandemia syventää globaalia eriarvoisuutta ja lisää epävakautta.” Sandroos varoittaa.

Viimeistään pandemia on avannut heikkouskoisimpienkin silmät globaalille liikkuvuudelle ja sen vaikutuksille. Tämä tarkoittaa, että haasteet ja uhat rajautuvat yhä harvemmin yksittäisen valtion alueelle. Suomalaisen yhteiskunnan pitää olla aktiivinen toimija globaaleissa ongelmissa. 

Vakavasti immuunipuutteisten henkilöiden ja riskiryhmien suojeleminen on tärkeää jatkossakin, mutta globaali pandemia ei tule loppumaan, mikäli rikkaat valtiot tuijottavat vain oman maansa tilannetta. Aitoa vastuunkantoa on kääntää katseet kolmansiin maihin, ja tarjota nykyistä enemmän rokotteita, osaamista ja resursseja globaalin rokotekattavuuden turvaamiseksi.

Lisätietoja