Lisää aamuja naisille!

Blogit perjantai 11.02.2022

Suomessa on lähtökohtaisesti asiat hyvin. Tasa-arvo toteutuu monessa yhteydessä. Paikka, jossa se ei toteudu on armeija. Usein pohditaan, miksi vain miehet pakotetaan armeijaan. Sitä on hyvä pohtia. Toisaalta outoa on myös, kuinka hankalaksi naisten hakeminen vapaaehtoiseen asepalvelukseen on tehty ja miten naisia ​​kohdellaan palveluksen aikana. Ensin saa täytellä useita A4 papereita, jonka jälkeen pääsee omakustanteisesti lääkärintarkastukseen, se mikä miehillä toteutetaan yleensä oppilaitoksen yhteydessä. Jos naisia ​​tahdotaan enemmän armeijaan, miksi sinne pääsemisestä on tehty vaikeaa. 

Itse palveluksen aikana naisten kohtelu on vaihtelevaa. Osa kunnioittaa ja arvostaa, osa väheksyy ja halventaa. Hän, joka saapuu kasarmille ensimmäiset 45 päivää vapaaehtoisesti on rohkea ja sitä ei pidä vähätellä. Nainen on armeijassa tasa-arvoinen, ei alempi eikä ylempi.

 Muistan hetken, kun istuin autossa isäni kanssa. Meillä taisi olla kanava Yle Puhe päällä. Radiosta kuului lyhyt pätkä sen aikaisen puolustusministerin haastattelusta. Kuulin siinä jotain, joka särähti korvaan todella pahasti. Kuulin ministerin kutsuvan naisia, jotka hakeutuvat vapaaehtoiseen asepalvelukseen, turhiksi menoiksi. Olin noin kolmetoista, ja muistan kuinka tuo suututti ja suututtaa edelleen. Miksi ihmeessä ihmisiä, jotka vapaaehtoisesti kantaa kortensa kekoon Suomen turvallisuuden puolesta kutsutaan menoeriksi. Ja miksi samaan aikaan armeijan harmaissa seisoo sinne pakotettuja nuoria miehiä, jotka tahtoisivat olla samaan aikaan aivan muualla. 

Naisten keskuudessa vapaaehtoinen asepalvelus on nostattanut mainettaan, ja naisten määrä armeijassa kasvaa vuosi vuodelta. Vuonna 2021 naisia ​​asepalvelukseen pyrki 1675 ja Suomen puolustusvoimat ovat vuosien saatossa kouluttaneet jo yli 10 000 naista reserviin. 

Kaipaan lisää tasa-arvoa maanpuolustukseen ja armeijan harmaisiin. Tahdon jatkossakin nähdä valatilaisuuksissa kaikkien sukupuolien edustajia. Jokainen nainen armeijassa on sankari, arvostan teitä paljon. 

Siiri Ruokola, Keskustanuorten liittohallituksen jäsen

Kuva: Eevasisko Mehtätalo