Nuorkeskustan puheenjohtajat: Kokoomusnuorten kritiikki Kurviselle osuu ohi aiheen

Kannanotot keskiviikko 16.02.2022

Keskustanuorten ja Keskustaopiskelijoiden puheenjohtajat ihmettelevät Kokoomusnuorten tuoretta kritiikkiä. Koulutuspolitiikassa on tärkeää huomioida, että puhumme aloituspaikoista ja koulutusvastuista tiedepolitiikan sijaan.

Tiedeministeri Antti Kurvisen koulutusvastuupäätökset ovat lähtökohtaisesti tiedepolitiikan sijaan koulutuspolitiikkaa, joka parantaa suomalaisten koulutusmahdollisuuksia ja vahvistaa alueiden osaamista sekä elinvoimaa. Huoli tieteen ja tutkimuksen rahoituksen riittävyydestä on oikea, mutta juurisyy ei ole hajautetut koulutusvastuut tai lisätyt aloituspaikat.

“Kokoomusnuorten linja haukkua Kurvisen päätöksiä tiedevastaisiksi ja suuruudenutopian ihannointi ei ole kestävä tapa puhua koulutuspolitiikasta”, toteaa Keskustanuorten puheenjohtaja Aleksi Sandroos.

Ministeri Kurvisen johdolla esimerkiksi korkeakoulujen aloituspaikkojen määrää on lisätty ja koulutusvastuita on laajennettu. Korkeakoulutus lähempänä kotia lisää esimerkiksi köyhempien perheellisten naisten mahdollisuuksia hakea korkeakouluun ja kouluttautua paremmin.

“Nyt tehdyt päätökset tulevat mahdollistamaan yhä useamman nuoren haaveet korkeakoulupaikasta. Onko kokoomusnuoret sitä mieltä, että korkeakoulutuksen tulee olla ainoastaan harvojen suurissa kaupungeissa asuvien oikeus?”, kysyy Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja Arttu Laaksonen.

Koulutusvastuita jaettiin olemassa oleville korkeakouluille. Päätösten tarkoituksena on vastata alueellisiin ja alakohtaisiin tarpeisiin, joka lisää suomalaisen koulutuksen ja alueiden mahdollisuuksia.

“On omituista, että Kokoomusnuoret eivät näe alueellisiin tarpeisiin vastaamista taloudellisena mahdollisuutena. Arvokasta korkeakoulutusta tuottavien pienten yksiköiden kutsuminen keskinkertaisiksi miniyksiköiksi on ala-arvoista. Esimerkiksi oma “miniyksikköni” Vaasan yliopisto tuottaa laadukasta ja tehokasta koulutusta, joka kaiken lisäksi vastaa alueen tarpeisiin. ” Sandroos summaa.

Lisätietoja:

Aleksi Sandroos
Keskustanuorten puheenjohtaja

050 384 6820
aleksi.sandroos(a)keskustanuoret.fi


Arttu Laaksonen
Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja

050 389 7260
arttu.laaksonen(a)keskustaopiskelijat.fi