”Helsinkiläinen kasvismafia” ei tuhoa suomalaista maataloutta

Blogit keskiviikko 30.03.2022

”Helsinkiläinen kasvismafia” ei tuhoa suomalaista maataloutta.

Suomalainen ruokakeskustelu on kärjistynyttä ja väsynyttä. Kenelläkään ei tunnu olevan selkeää suuntaa siitä, mihin kansalliset ruokailutottumuksemme ovat menossa, vaikka suunta on selkeä – kasvisruoan lisääntyminen.

Kun ”järkyttävä Helsinkiläinen kasvismafia” tuhoaa osan mielessä suomalaista maataloutta, ei moni huomaa markkinoiden selkeitä muutoksia. Ihmiset suosivat ruotsalaista kauramaitoa ja aasialaista tofua. Onneksi tuottaja haluaa tuottaa sellaista ruokaa mitä tulevaisuudessa syödään, ja josta maksetaan kunnollista hintaa. Suomalainen maatalous on puhtaan, laadukkaan ja ilmastoystävällisten kasvisruokien mahdollistaja.

Nuorisobarometri 2021 kertoo selkeää suuntaa suomalaisten nuorten ruokailutottumuksista ja trendeistä. Sen perusteella 29 % oli muuttanut ruokailutottumuksiaan kestävämpään suuntaan ja 37 % söi toisinaan kestävämmin. Tieteen perusteella suunta on selkeä: kestävämpi ruokailu tarkoittaa lisää laadukkaita kasvisproteiineja ja kohtuullisempaa määrää laadukasta lihaa.

Suomalaisia kasvisinnovaatioita putkahtaa vuosittain yhä enemmän, mutta emme panosta niihin tarpeeksi. Markkinat ohjaavat hyvään suuntaan, mutta kestävä kasvisproteiini ei näy riittävästi julkisissa hankinnoissa ja ruokapalveluissa. Tähän on tultava muutos, koska kotimainen kasvisproteiini on kestävä ja eettinen valinta, joka parantaa omavaraisuuttamme.

Meidän on panostettava suomalaisten kasvisproteiinien ja kasvisruoan kehittymiseen, sillä muuten uudet ruokailutottumukset siirtyvät ulkomaisen maatalouden rahakirstuun. Järjetön määrä bulkkia jauhelihaa S-marketin kylmiössä ei näytä enää tulevaisuudelta. Ainakin minä haluan tulevaisuudessa syödä laadukkaita, maistuvia ja kotimaisia kasvisproteiineja osana monipuolista ruokavaliotani.

Aleksi Sandroos
Keskustanuorten puheenjohtaja