Aamuja Ahvenanmaalle – demilitarisointi romukoppaan 

Uutiset maanantai 25.04.2022

Keskustanuorten puheenjohtaja Aleksi Sandroos vaatii Ahvenanmaan demilitarisoinnin purkamista ja varuskunnan perustamista alueelle Itämeren turvallisuuden takaamiseksi

Ahvenanmaan turvallisuuspoliittinen tilanne on muuttunut Putinin hyökkäysodan johdosta. Suomi ja Ruotsi eivät ole ennakoivasti reagoineet Ahvenanmaan tilanteeseen, sillä Venäjä voi mahdollisesti luoda Itämerellä turvallisuusriskin. 

Alueelle on saatava välittömästi suomalaisia sotilaita turvaamaan saarten turvallisuustilanne. Matti Vanhasen toive ahvenanmaalaisten aloitteesta pyytää suomalaisia sotilaita alueelle on tärkeä. Toivon heidän ymmärtävän Itämeren turvallisuuspoliittisen tilanteen. 

Vaikka Venäjä valvoo Ahvenanmaan demilitarisointia, se ei ole koskaan tunnustanut saarten puolueetonta asemaa kriisitilanteessa. Suomen ja Ruotsin on aloitettava selvitys demilitarisoinnin purkamisesta ja taattava ahvenanmaalaisten turvallisuus. 

Suomen on tulevaisuudessa perustettava Ahvenanmaalle varuskunta, jossa ahvenanmaalaiset ja muut suomalaiset osallistuvat yhteiseen Suomen puolustamiseen ja rauhan takaamiseen. Varuskunta voisi samalla toimia JEF-joukkojen (kansainvälisen kriisinhallinnan nopean toiminnan joukkojen) päätukikohtana. 

Aleksi Sandroos 

Keskustanuorten puheenjohtaja 

+358 50 384 6820