Keskustan on ajettava perustuloa, vaikka puoluejohto vaatii vastikkeellisuutta

Blogit torstai 28.04.2022

Perustulo on ollut Keskustanuorten vastaus sosiaaliturvajärjestelmän parantamiseksi jo kauan. Nykyisellään sosiaaliturvajärjestelmä on monimutkainen tukiviidakko, joka on raskas yksilölle ja yhteiskunnalle. On siis selvää, että tarvitaan selkeämpi malli.

Keskustanuoret ajavat portaatonta progressiiviseen negatiiviseen tuloveroon pohjautuvaa perustulomallia. Mekanismilla voidaan maksaa tukea, jos kuukausitulot jäävät määrätyn tulorajan alapuolelle. Korkeampia tuloja verotetaan progressiivisesti niin, ettei tuloloukkuja synny missään tilanteessa.

Keskustalaisessa perustulokeskustelussa puolueen johto on vetänyt mukaan usean puheenjohtajan voimin sanan vastikkeellisuus. Yksi asia on tärkeää tehdä selväksi: ei ole olemassa perustuloa, joka olisi vastikkeellinen. Tällöin puhutaan erilaisesta järjestelmästä.

Perustulomalli luo turvaverkon tilanteisiin, joissa omat tulot eivät riitä. Mallin ytimessä on, että lisätulojen hankkiminen on kannatettavaa aina kun se on mahdollista. Olisi käsittämätöntä, mikäli vahva perusturvapuolue muokkaisi omaa käsitystään yksinkertaisesta perustulosta, kun päätökset perustulosta on tehty puoluekokouksen ja -valtuuston puolesta useita kertoja.

Meidän on puolustettava keskustalaista ihmiskäsitystä, joka perustuu luottamukseen ja kannustamiseen ihmisten kyykyttämisen ja rangaistusten sijaan. Perustulo vähentää apua tarvitsevan ihmisen pahoinvointia ja kannustaa työntekoon joka tilanteessa. Vain yksinkertaisella perustulomallilla voimme varmistaa työnteon lisääntymisen ja ihmisten laaja-alaisemman hyvinvoinnin tulevaisuudessa.

Aleksi Sandroos, Keskustanuorten puheenjohtaja