Euroopan demokratiakehitys on kriisissä – rahahanat kiinni diktaattoreilta

Kannanotot maanantai 09.05.2022

Keskustanuorten puheenjohtaja vaatii epädemokraattisten ja ihmisoikeutta loukkaavien Euroopan unionin jäsenvaltioiden EU:n kautta saatavan rahoituksen keskeyttämistä, ja rahoituksen siirtämistä demokratiakehitysen ja vapaan median palauttamiseen.

Eurooppa-päivää viettäessä ajattelen, että Euroopan unionin olisi tärkeintä toimia demokratian, vapauden ja rauhan tyyssijana. Valitettavasti usean EU:n jäsenvaltion kehitys on ollut päinvastaista ja tilanne ei näytä huolestuttavan suomalaisia päättäjiä.

Puola rajoittaa ihmisoikeuskäsityksiään, tuhoaa oikeusvaltiojärjestelmäänsä ja Unkari siirtyy päivä päivältä kohti diktatuuria. Näyttää että EU on miltei kädetön ja raukka näiden epädemokraattisten maiden kanssa. 

Unkarissa oppositio on Orbánin kahleissa, kun hänen lähipiirinsä on ostanut kaikki mediat paikallistasolta valtakunnalliselle tasolle. Juuri järjestetyissä vaaleissa Unkarin oppositio ei saanut jalansijaa mediassa, vaan koko järjestelmä tukee diktaattorin sanomaa. 

Puolassa tilanne ei näytä paremmalta. Vallassa oleva Laki ja oikeus -puolue on repinyt oikeusvaltioperiaatteet kappaleiksi. Uuden järjestyksen myötä esimerkiksi abortit on saatu kiellettyä ja oppositiota saatu vaimennettua. Demokratia katoaa maista hiljalleen, jolloin Euroopan unionin on ollut vaikeampaa tunnistaa tilannetta.

Me emme voi jäädä unionina sivustaseuraajaksi, kun jäsenvaltiot taantuvat demokratiakehityksessään, sillä Putinin hirmuvalta haluaa tuhota eurooppalaisen vapauskehityksemme. On käsittämätöntä, että puhetta demokratiasta tuntuu olevan enemmän kuin tekoja.

Meidän on suljettava aivan kaikki EU:n rahahanat epädemokraattisilta ja ihmisoikeuksia loukkaavilta jäsenvaltioilta. Nämä rahat on siirrettävä maiden demokratiakehityksen ja vapaan median käyttöön. Unioni, ihmisoikeudet, rauha ja vakaus voidaan säilyttää vain takaamalla demokraattinen kehitys Euroopassa.

Lisätiedot

Aleksi Sandroos

+358 503 846 820