Miksi muut tuntevat minun sukupuoleni paremmin kuin minä itse?

Blogit maanantai 16.05.2022

Keskustanuorten jäsen, 17-vuotias Elia on transpoika, jonka sukupuolta kyseenalaistetaan yhtenään. Keskustanuortenkin linjan mukaan Elia toivoisi translakiin muutoksen, jotta juridinen sukupuoli olisi yli 15-vuotiaille ilmoitusasia, ja alle 15-vuotiaat pystyisivät tekemään ilmoituksen vanhempien luvalla. Translakia tulee päivittää Oikeus olla-kansalaisaloitteen mukaan transhenkilöiden hyvinvoinnin ja oikeuksien parantamiseksi.

Minä olen Elia, kohta 17-vuotias poika. Olen trans, eli syntynyt väärän sukupuolen kehoon, minun tapauksessani tytön kehoon. Tajusin tämän virheen jo murrosiän alkuvaiheessa, kun keho tuntui muuttuvan ihan eri suuntaan kuin olisin halunnut. Löysin ilmiölle nimen kun olin 15-vuotias – tajusin olevani trans-poika. Tässä kolmessa vuodessa suurin muutos on tapahtunut pääni sisällä, ei niinkään kehossa. Olen hyväksynyt itseni. Olen poika, joka on sopraano, ja jota voisi äänen perusteella helposti luulla tytöksi. Olen poika, joka pitää synkistä vaatteista ja tummista silmämeikeistä. Olen poika, vaikka sanoisit minua tytöksi.

Suomi on hyvinvointivaltio, mutta ei alaikäisille trans-ihmisille. Me altistumme syrjinnälle lähes päivittäin. Se miten alaikäisiä trans-ihmisiä kohdellaan, esimerkiksi julkisen terveydenhuollon tai oppilaitosten toimesta, tuntuu joskus jäävän sinne vuoteen 2002, nykyisen translain seuraksi. Itse olen saanut suurimmaksi osaksi kiitettävää kohtelua, mutta tunnen yhteisöstä paljon ihmisiä joiden kohdalla on mennyt asiat erittäin väärin. 

Väärinsukupuolittaminen on yleisin virhe. Yleensä tämä ei ole tekijän syytä, vaan pääsyyllinen on nykyinen translaki. Tahattomat väärinsukupuolittamisen tilanteet vältettäisiin juridisen sukupuolen vaihtamisen helpottamisella. Nykyinen laki vaatii täysi-ikäisyyttä, lisääntymiskyvyttömyyttä, sekä lääkärin diagnoosia sukupuolesta. Tämän takia trans-nuorille ei jää muuta vaihtoehtoa kuin kestää.

Oikeus olla-kansalaisaloite vaatii, että juridinen sukupuoli on ilmoitusasia yli 15-vuotiaalle, ja alle 15-vuotiaat tarvitsevat vanhempiensa luvan. Tällöin trans-nuorten ei tarvitsisi kohdata vääriä oletuksia päivittäin. Tällöin esimerkiksi lääkärikäynnit sujuvat helpommin, ja nuorten mielenterveysongelmia voidaan ennaltaehkäistä. Väärä sukupuolimerkintä altistaa nuoret syrjinnälle. En näe mitään syytä, miksi juridista sukupuoltaan ei saisi vaihtaa jo alaikäinenkin. Tuntuu pahalta kuulla olevansa nainen, tuttujen ja tuntemattomien suusta. Olen pian 17, ja tulin lopullisesti kaapista kaksi vuotta sitten. Miksi siis muut tuntevat minun sukupuoleni paremmin kuin minä itse?

Miltä sinusta tuntuisi, jos sinun rajojasi ei kunnioitettaisi? Jos sinun kehostasi ja oikeuksistasi nostettaisiin julkinen puheenaihe, mielipidekysymys? Jos sinulle sukupuolesi olisi päivänselvä asia mutta joutuisit selittämään itseäsi kerta toisensa jälkeen? Miltä sinusta tuntuisi, jos sinun kehostasi tehtäisiin objekti, jos sinulle huudeltaisiin kaduilla, jos sinua haukuttaisiin syyttä päivä toisensa jälkeen? Tätä kaikkea nuoret joutuvat kestämään, päättäjien ymmärtämättömyyden ja tiedonpuutteen takia. 

Tilastollisesti masennus ja ahdistuneisuus on transnuorilla kolme kertaa yleisempää kuin muilla nuorilla, ja suomalaisista transnuorista jopa 56-68% on ajatellut itsemurhaa. Tätä prosenttimäärää saataisiin laskettua huomattavasti, jos translaki päivitettäisiin oikeus olla-kansalaisaloitteen mukaisesti, ja transpoleilla olisi resursseja auttaa. Kysyn siis kaikilta päättäjiltä: Miksi haluatte meidän, tulevaisuutenne, kärsivän?

Elia, Keskustanuorten jäsen