Keskustanuorten puheenjohtajisto: Translain on kunnioitettava ihmisoikeuksia ja itsemääräämisoikeutta 

Blogit torstai 19.05.2022

Suomen translaki polkee törkeästi transsukupuolisten oikeuksia. He kohtaavat syrjintää yhteiskunnan rakenteissa, byrokratiassa, terveydenhuollossa, kouluissa, työpaikoilla. Lista on pitkä ja tilanne kestämätön. Sosiaalisessa mediassa transihmisten oikeuksista puhuttaessa vastaan tulee väistämättä “sukupuolia on vain kaksi” ja “sukupuolta ei voi valita tai vaihtaa kommentteja”. Kapeakatseisuus ja vanhoillisuus elää vieläkin suomalaisessa yhteiskunnassa.  

Translain tulisi kunnioittaa henkilön itsemääräämisoikeutta. Vaatimus lisääntymiskyvyttömyydestä ennen juridisen sukupuolen korjaamista on järjetön, eivätkä henkilön lisääntymismahdollisuudet kuulu valtiolle millään tavalla. Keskustanuorten mielestä translaista tulee poistaa vaatimus lääketieteellisestä prosessista ja hoitojen on oltava yksilölliset. Sen lisäksi, että tämä käytäntö on inhimillisesti todella kieroutunut, on myös todella ristiriitaista, että yhteiskunta, joka niin kovasti haluaa nuoret synnyttämään, on näin kiinnostunut siitä, että tietty ryhmä olisi siihen kykenemätön. Toki perheellistymiseen on muitakin keinoja, mutta nyt puhutaan perusoikeudesta. 

Juridinen ja biologinen sukupuoli tulee eriyttää toisistaan. Translaista pitää poistaa ehdoton 18-vuoden ikäraja, jotta translasten ja -nuorten edun yksilöllinen huomiointi on mahdollista. Juridisen sukupuolen muuttaminen tulisi olla ilmoitusasia yli 15-vuotiailta ja alle 15-vuotiaiden tulisi voida tehdä muutos vanhempiensa luvalla.  

Aleksi Sandroos, Keskustanuorten puheenjohtaja 

Jere Tapio, Keskustanuorten 1. varapuheenjohtaja 

Eemeli Valli, Keskustanuorten 2. varapuheenjohtaja