Turvallinen abortti on ihmisoikeus

Uutiset perjantai 20.05.2022

Yhdysvalloissa mediaan on vuotanut korkeimman oikeuden päätösluonnos aborttioikeuden kumoamisesta. Jos kyseinen päätösluonnos astuisi voimaan se tarkoittaisi abortin kieltämistä noin puolissa Yhdysvaltojen osavaltioissa. Tämän takia aborttioikeus on alkanut puhuttaa taas ympäri maailmaa. 

Suomessakaan abortti ei ole vielä lain mukaan vapaa. Raskauden keskeytys tehdään henkilön omasta pyynnöstä, vain hänen täyttäessään lain edellyttämät perusteet. Pelkästään raskaana olevan oma tahto ei ole peruste abortin saamiselle. 

Suomen nykyinen aborttilainsäädäntö on vuodelta 1970. Eläessämme vuotta 2022 Suomen aborttilaki täyttää 52 vuotta. Nykyään Suomen aborttilainsäädäntö on yksi Euroopan kireimmistä. Olisiko aika uudistukselle? Olisiko aika helpottaa abortin saamista? Kyllä ja kyllä. Suomen täytyy hyvinvointivaltiona olla edistämässä tasa-arvoisempaa ja turvallisempaa yhteiskuntaa. Yksilöillä on oikeus omaan kehoon.

Abortti on monelle arvokysymys. Asia herättää tunteita. Fakta on kuitenkin se, että jokaisella on oikeus omaan kehoonsa sekä elämäänsä. Aborttioikeus ei ole keneltäkään pois, se lisää turvallisuutta ja parantaa yhdenvertaisuutta. Aborttioikeus ei pakota ketään raskauden keskeytykseen, mutta se mahdollistaa sen sitä tarvitseville ja haluaville. 

Kaikilla ei ole jokaisessa elämäntilanteessa mahdollisuutta huolehtia ja kasvattaa lasta. Henkilöllä, joka tulee raskaaksi täytyy olla mahdollisuus itse valita haluaako ja kykeneekö hän huolehtimaan omassa tilanteessaan lapsesta vai ei. Se on tilanteen jokaiselle osapuolelle parhaaksi.

Abortin saantia vaikeuttamalla laitamme henkilöiden kehot ja hengen vaaraan. Abortteja ei voi kieltää lailla vain turvalliset abortit voi. Itsemääräämisoikeus henkilön omasta kehosta ei ole poliittinen kysymys tai mielipide asia, se on ihmisoikeuskysymys.

Siiri Ruokola
Keskustanuorten liittohallituksen jäsen