Edistyksellinen alkiolaisuus – köyhän asia ei tunne valtion rajoja

Blogit maanantai 06.06.2022

Alkiolaisuus kiteytyy vahvasti köyhän asian ja edistyksen lipun kantamisen ympärille. Maailman muuttuessa ja vuosien kuluessa edistystä tarvitaan jokaisella osa-alueella, myös ulkopolitiikassa. Jähmettymiseen ei ole varaa, kun maailmasta tahdotaan kehittää parempi paikka elää ihan jokaiselle.

Desmond Tutu, nyt jo edesmennyt rauhan nobelisti, totesi aikanaan, että neutraalius epäoikeudenmukaisissa tilanteissa on osoitus sortajan puolen valitsemisesta. Arvostaisiko Ukraina, jos ilmoittaisimme olevamme neutraaleja ja seuraisimme vain sivusta sotatapahtumia? Kumman puolella oikein olisimme? Kauheatahan täällä olisi, jos yhä elettäisiin kuin 50-luvulla

Köyhän asia, se ei rajaudu vain tämän maan tai edes maanosan rajoihin. Kun Venäjä päättii pistää Ukrainan ruokavarastoja matalaksi, niin samalla tuhottiin ruokavaroja ympäri maailman. Afrikkaan tämä vaikutti erityisen paljon samaan aikaan, kun energiahinnat ovat hurjassa nousussa. Muun muassa Senegal ilmoitti jakavansa kansalaisilleen 66 miljoonan euron edestä kompensoivaa avustusta. Ensin koronavirus ja heti perään Ukrainan sota.

Kansainvälistä yhtenäisyyttä peräänkuulutetaan nyt kovemmin kuin koskaan. Edistyksen lipun on liehuttava kaikkialla ja ylikansallisen yhteistyön toimittava. Ei ole yksistään vain Suomea ja Suomen turvallisuutta tai tulevaisuutta, vaan koko maailma ja sen yhteinen tulevaisuus. Se kaikki on tällä hetkellä panoksena. Nato on Suomen kannalta tärkeä edistysaskel vakauden luomisessa. Sen tiedostaa varmasti myös Valdimir Putin, joka vielä 2000-luvun alussa halusi Venäjän liittyvän Natoon ja olevan siten osa turvallista sekä vakaata länttä.

Edistys kansainvälisellä kentällä käsittää monia aihealueita ja asioita. Minulla ei ole epäilystäkään siitä, etteikö nuorkeskustalainen, alkiolainen edistysmielisyys näihin hanakasti tulevaisuudessa tarttuisi ja olisi mukana rakentamassa parempaa maailmaa monella eri tapaa. Tulevana viikonloppuna Lappeenrannan puoluekokouksessa pidämme tästä huolen koko puolueen osalta.

Miika Jauhiainen, Keskustanuorten kansainvälisten asioiden sihteeri