Suomalaisen maatalouden suurin ongelma ei ole EU, vaan S ja K – puretaan duopoli jakamalla kauppajätit osiin

Blogit keskiviikko 08.06.2022

Keskustanuorten puheenjohtajan Aleksi Sandroosin mielestä maatalouden ja ruokaturvan suurin ongelma on kilpailu- ja kuluttajaviraston sallima kahden ison ketjun valta tukku- ja päivittäistavaramarkkinoilla. Hän ehdottaa S-ryhmän jakamista kolmeen ja Keskon jakamista kahteen osaan markkinoiden korjaamiseksi.

Suomalaisten ruokaturva nojaa kotimaiseen ruoantuotantoon ja maatalouteen. Maatalouden kriisipaketit vyöryvät valtioneuvoston työpöydälle yhtä usein kuin budjettiesitykset – kerran vuodessa. Miten on mahdollista, että Keskusta istuu hallituksessa kahdeksatta vuotta, mutta ruokaturvaa ei saada kuntoon? 

Suomalaisen maatalouden ja ruokaturvan pahimpana uhkana leijuu kaksi kirjainta! Ovatko ne E ja U? Ei todellakaan. Nämä kaksi kirjainta ovat S ja K, sillä suomalainen kauppajärjestelmä perustuu S-ryhmän ja Keskon väliseen, osittain duopolimaiseen järjestelmään.

Nämä kaksi suurkorporaatiota ovat suomalaisen ruokaturvan rapauttajat, ja kaiken maksaa sekä kuluttaja että tuottaja. Kun järjestelmäämme tukku- ja päivittäistavarakaupan osalta pyörittää kaksi jättiläistä, mieleen juolahtaa vain yksi kysymys: Eikö kukaan valvo tätä järjestelmää?

Suomessa markkinoita valvoo kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV), jonka tehtävänä on ”varmistaa, että markkinat toimivat mahdollisimman tehokkaasti ja reilusti kansantalouden ja kuluttajien eduksi”. On käsittämätöntä, että kaksi pahista omistavat 82,9 % päivittäistavaramarkkinoista Keskon 36,9 % ja S-ryhmä järjettömän 46 % osuudella. KKV on epäonnistunut työssään ja hinnan tästä maksavat tuottajat ja kuluttajat, onkohan virastossa koskaan tunnettu häpeää huonosti tehdystä työstä?

Olen kuullut poliitikoilta satoja äänestäjiä ja viljelijöitä kosiskelevia ratkaisuehdotuksia ruokaturvan parantamiseksi. Voin rehellisesti todeta että nämä pienet verohelpotukset ja tukipakettiratkaisut satavat kahden kauppajättiläisen syliin. Milloin poliitikot alkoivat pelkäämään yrityksiä?

Kahden ketjun valtavat marketit hienoine remontteineen luodaan kuluttajien ja tuottajien selkänahasta. Jos haluamme jatkossa saada suomalaista ruokaa, tulee S-ryhmä jakaa kolmeen, ja Kesko kahteen osaan, jotta suomalaisella päivittäistavara- ja tukkumarkkinoilla ei ole määrääviä duopoliketjuja. Tämä tuottaa tietenkin vaatimattomampia kauppoja, mutta parempia tuottajahintoja.

Aleksi Sandroos
Keskustanuorten puheenjohtaja