Keskustalainen aatekeskustelu on kadoksissa – ratkaisu on alkiolainen liberalismi!

Blogit perjantai 10.06.2022

Olen huolestunut Keskustan aatteellisen keskustelun tasosta ja sen puutteesta. Politiinen keskustelu tuntuu keskittyvän vuoden ja seuraavan hallituskauden aikajanalle, eikä Keskustalla ole sanomaa tulevaisuudesta. Keskustalainen aatekeskustelu tuntuu pyörivän kahden ajatuksen ympärillä: On liberaaleja hömpöttäjiä ja arvokonservatismin edustajia, jotka tahtovat lyödä alkiolla päähän. 

Keskusta on yleispuolue, ja sellaisena sen tuleekin pysyä. On siis ikävää, että alkiolaisuutta pyritään pyyhkimään piiloon vain sen takia, että tietty ryhmittymä pyrkii omimaan alkiolaisuutta itselleen. Esimerkiksi puolueen vastausaloitteissa Keskustanuorten ”palautetaan alkiolaisuus 2020-luvulle” todetaaan, että keskustan aatemaailma on laajempi kuin alkiolaisuus. Minusta ajatus on hämmentävä. 

Mikäli alkiolaisuus ei toimi koko puolueemme aatemaailman pohjana, on puolueemme aatteellinen sekametelisoppa, josta kansalainen ei ota selvää. Puolue, jolla ei ole selkeää poliittista ja aatteellista pohjaa ja se poukkoilee ympäriinsä. Valitettavasti nämä piirteet ovat nykypäivän Keskustan tunnusmerkkejä. Meidän on löydettävä alkiolaisuus uudelleen! 

Alkiolaisuuden vahvojan tunnuspiirteitä ovat köyhän asia ja edistyksellisyys. Kun ihminen kehittyy itsensä sivistämisen kautta, olisi perin ihmeellistä, että samaa ei toivottaisi aatteeltamme. Alkiolaisuus siis kehittyy maailman mukana, eikä sen kuulu jämähtää paikalleen. Olisi tärkeää yhdessä visioida, miltä alkiolaisuus 2020-luvulla näyttää, jotta voisimme seistä aatepohjamme takana myös tulevaisuudessa. 

Minulle alkiolaisuus 2020-luvun politiikassa näyttäytyy liberaalina muutosvoimana yhteiskunnassa joka oppii virheistään ja pyrkii muuttamaan yhteiskuntaa paremmaksi rohkeasti ja ennakkoluulottomasti. Kuitenkaan alkiolaisuus ei jää paikalleen makaamaan esimerkiksi päihdepolitiikan osalta, vaan nykytiedon valossa pyrkii vähentämään päihdehaittoja tutkitun tiedon ja sosiaalipolitiikan avulla, ei henkilökohtaisen moraaliposeerauksen avulla. 

2020-luvun alkiolainen liberalismi uskoo tieteeseen, haluaa kehittyä ja kehittää yhteiskuntaa. Se hyväksyy erilaisuuden ja pyrkii ratkaisemaan ihmisoikeuskysymyksiä ihmisen näkökulmasta. En usko, että 2020-luvun alkiolainen liberalismi hyväksyy eri väristen tai eri seksuaalisen suuntautumisen omaavien ihmisten syrjintää yhteiskunnassa ja työmarkkinoilla.  

Keskustalainen aatekeskustelu on hukassa, mutta me voimme pelastaa sen yhdessä. Tule kanssamme keskustelemaan ja kerro omat ajatuksesi alkiolaisesta liberalismista 2020-luvun politiikassa!  

Aleksi Sandroos, Keskustanuorten puheenjohtaja