VR:n monopoli hyötykäyttöön – kuukausikortit kaikille suomalaisille!

Kannanotot lauantai 16.07.2022

Keskustanuoret vaatii monopoliasemassa olevan VR:n kansallista hyödyntämistä ottamalla käyttöön kaikille suomalaisille kesäsesongin ajaksi edulliset kuukausikortit, jotta kotimainen ja kestävä matkailu ei näivety pandemian jälkeen.

Viimeisen kahden vuoden aikana matkailun päästöt olivat ennätys alhaiset, kun epäekologiset kaukolennot loppuivat pandemian johdosta. Keskustanuoret vaatii valtion panostusta kotimaiseen matkailuun, jotta pandemian jälkeiset tuntien mittaiset lentokenttäjonot tai liian halvat lomalennot eivät jää pysyviksi.

Kotimaan matkailun selkeitä valttikortteja on sen helppous, vastuullisuus ja ekologisuus. ”Miksi pitäisi lähteä kaukaisimmalle rannalle paistattamaan aurinkoa, kun Porin Yyterissä saat 30 asteen grillauksen kesäkuussa. Kannattaako lähteä etsimään eksotiikkaa Aasiasta, kun Savossa puhutaan vieraampaa kieltä kuin kotona Oulussa?” naurahtaa pilke silmäkulmassa Keskustanuorten hallituksen jäsen Joel Taskila.

Keskustanuoret vaativat panostusta kotimaan matkailuun yksinkertaisella ratkaisulla, joka kannustaa kestävään liikkumiseen: VR:n on luotava lomakauden ajaksi kuukausikortti jokaiselle suomalaiselle. Kuukausikortin hinnan tulisi olla halpa, esimerkiksi 10 euroa, ja sen tulisi kattaa koko Suomen rataverkko. Suomalaisten on voitava hyötyä VR:lle annetusta monopolista, ja parhaiten se käy edullisella kuukausikortilla kesäaikaan.

”Juna on vaihtoehtona kestävimpiä liikkumismuotoja, ja kesäkaudella käytettävän kuukausikortin avulla monopoliasemaansa hyödyntävä VR voisi kannustaa ekologiseen liikkumiseen ja kotimaisen matkailun ylläpitämiseen”, toteaa Keskustanuorten puheenjohtaja Aleksi Sandroos.

Keskustanuoret vaatii kuukausikorttien suunnittelun aloittamista välittömästi, ja kortin käyttöönottoa viimeistään ensi kesänä, jotta kotimainen matkailu ei näivety, eikä kestämätön jatkuva vuosittainen kaukolentoilu lomatarkoituksessa palaa pysyväksi käytännöksi.

Lisätietoja:

Jere Tapio
Keskustanuorten varapuheenjohtaja
+358 40 760 9463

Eemeli Valli
Keskustanuorten varapuheenjohtaja
+358 44 2522684