Onko potilasturvallisuuslaki viimeinen naula arkkuun?

Kannanotot perjantai 16.09.2022

Keskustanuoret ovat huolissaan potilasturvallisuuslain vaikutuksista jo valmiiksi heikkoon hoitoalan vetovoimaisuuteen. Keskustanuoret peräänkuuluttavat palkankorotuksen lisäksi työolojen parantamista, joka saattaa olla palkkoja merkittävämpi ongelma hoitoalalla.

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindénin esittelemä potilasturvallisuuslaki on kylmää kyytiä hoitajien näkökulmasta. Se ei edesauta työtaistelun ratkaisuhakuisuutta. Samalla hoitajien ammattijärjestöjen lakkosuunnitelmat teho-osastoilla vaarantavat potilaiden hengen. Keskustanuoret peräänkuuluttaa vastuullista ja yhteistyökykyistä sopimista hoitajien tilanteen ratkaisemiseksi.

”Ymmärrän ministerin esityksen, koska hänen tehtävänsä on huolehtia potilasturvallisuudesta. Lähihoitajana kuitenkin uusi potilasturvallisuuslaki tuntuu liian epäoikeudenmukaiselta. Pahimmillaan työnantajat onnistuvat sen nojalla hankkimaan enemmän työvoimaa kuin normaaliaikana, tämä toteutui jo edellisillä lakkokierroksilla”, toteaa Keskustanuorten puheenjohtaja Aleksi Sandroos

Keskustanuoret vaatii pikaisia ratkaisuja hoitajien tilanteeseen. Liittojen on löydettävä sopu, jossa molemmat osapuolet tulevat vastaan. Alan houkuttelevuus on kokenut järkyttäviä kolauksia, eikä uusi sukupolvi kohta usko nykyiseen neuvottelujärjestelmään. Super ja Tehy ovat toiminnallaan suututtaneet koko muun ay-liikkeen. Hoitajat ovat palkankorotuksen ansainneet, mutta liialliset vaatimukset eivät mene läpi. 

Keskustanuoret painottaa hoitajien työolojen parantamista. Tässä valtio ja hyvinvointialueet ovat pääroolissa työehtosopimusten lisänä. Riittävät hoitajaresurssit, hyvä johtaminen ja tehokas palvelurakenne luovat alalle toivoa. Valitettavasti näiden asioiden edessä ministeri Lindén poukkoilee suuntaan ja toiseen. 

”Toimiessani itse hoitajana palkkaa suuremmaksi ongelmaksi koin liian vähäiset resurssit ja huonot työolot. Olisin mieluummin tehnyt töitä nykyisellä palkalla niin, että lisävuoroja ei keräänny ja jokaisen työvuoron jälkeen ei olisi tuntunut siltä, kuin olisi junan alle jäänyt”, pohtii Sandroos.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden tulevaisuus näyttää tuhoon tuomitulta, mikäli hoitajien määrää ja työoloja ei saada kuntoon. Pahimmassa tapauksessa hoitajat siirtyvät vuokratyöyritysten työntekijöiksi, joista julkinen puoli joutuu ostamaan palvelut kalliimmalla ja voitot veronmaksajien rahoista kääritään veroparatiiseissa.

Keskustanuorten puheenjohtaja Sandroos on jo huomannut uhkakuvan mukaista liikehdintää: ”Moni kotihoitaja on siirtynyt yksityisen henkilöstöyrityksen palvelukseen, jossa palkka on parempi ja työmäärä on pienempi. Näiden yritysten hinnat ovat palvelunostajalle järkyttäviä. Tämä ei voi olla Suomen tulevaisuudensuunta”, sanoo Sandroos.