Sandroos ja Palmu: Hoitoalan ongelmissa menee puurot ja vellit sekaisin – työolot saatava kuntoon välittömästi

Kannanotot perjantai 23.09.2022

Hoitajien ammattijärjestöt ovat saaneet viimein ihmisten huulille karun tilanteen hoitajien tilanteesta ja työoloista. Palkkakuoppaan joutuneet hoitajat kärsivät kahdesta ongelmasta: huonosta palkkauksesta ja huonoista työoloista.

Julkisessa keskustelussa sekä liittojen edustajilla että kansanedustajilla menee puurot ja vellit sekaisin. Hoitajien palkoista päätetään liittojen välillä ja työoloista päättävät poliitikot. Näiden asioiden sekoittaminen on tehnyt keskustelusta hankalaa.

Keskustanaisten ja Keskustanuorten puheenjohtajat peräänkuuluttavat etenkin työolojen kohentamista. Poliittisen koneiston tulisi huomata jatkuvassa ylikuormituksessa työskentelevien hoitajien hätähuuto, ja löytää ratkaisuja työolojen parantamiseen. 

“Hoitajapula ei voi tulla suomalaiselle yhteiskunnalle yllätyksenä, sillä siitä on puhuttu jo 20 vuotta. Alalle on löydettävä vetovoimaa etenkin parempien työolojen, toimivan johtamisen ja työn merkittävyyden näkökulmista. Jotta alalle saadaan veto- ja pitovoimaa tarvitaan myös palkankorotuksia”, Keskustanaisten puheenjohtaja Sari Palmu tiivistää.

Taloudellinen tilanne on hankala, ja ammattiliitot ovat ajaneet itsensä neuvotteluissa pattitilanteeseen. Julkisella puolella ei ole riittäviä resursseja sekä työolojen parantamiseen että isoihin palkankorotuksiin.

“Minulle palkkaa isompi ongelma hoitajana on ehdottomasti työolot, sillä hoitajia ei esimerkiksi kotihoidossa ole riittävästi. Palkkoja tulee ehdottomasti nostaa, mutta tätä tärkeämmäksi itse priorisoisin työolot ja riittävät resurssit”, pohtii Keskustanuorten puheenjohtaja Aleksi Sandroos.

Mikäli hoitoalalle ei saada resursseja ja parempia työoloja, ei alan vetovoima ole riittävä. Tämä johtaa tilanteeseen, jossa yhteiskunnassamme ei ole tarpeeksi hoitajia hoitamaan ikääntyvää suomalaista väestöä. Tämän arvovalinnan edessä poliitikot ovat seuraavissa eduskuntavaaleissa. Keskustanaisille ja Keskustanuorille arvovalinta on helppo: Hoitajat ovat lisäresurssinsa ansainneet!

Sari Palmu
Keskustanaisten puheenjohtaja
Lasten erikoissairaanhoitaja
+358 40 054 1763

Aleksi Sandroos
Keskustanuorten puheenjohtaja
Lähihoitaja
+358 40 082 6363