Suomen on julistettava Venäjä terroristivaltioksi välittömästi

Kannanotot perjantai 21.10.2022

Keskustanuoret vaatii Venäjän aloittaman raakalaismaisen hyökkäyssodan johdosta, että Suomi julistaa Venäjän terroristivaltioksi. Tämän lisäksi Donetskin sekä Luhanskin alueiden venäläiset armeijat ja Wagner-palkkasotilasyhtiö julistetaan terroristiorganisaatioiksi. Keskustanuorille demokratia, vakaus ja vapaus eivät ole kaupan, ja siksi myös kaikenlainen kaupankäynti Venäjän kanssa sekä siten terrorismin tukeminen on lopetettava. Lisäksi Keskustanuoret vaatii Suomessa venäläisten konsulaattien lakkauttamista toistaiseksi, kun Venäjää hallitsee terroristivaltion johtaja Putin.

Viron parlamentti julisti tiistaina 18.10. julkilausumassaan Venäjän terroristivaltioksi. Julkilausuman puolesta äänesti selvä enemmistö, eikä kukaan äänestäny julkilausumaa vastaan. Julkilausumaa käsitellessä Keskustan sisarjärjestön, reformipuolueen, edustaja vaati selkeää linjanvetoa myös Yhdysvalloilta, joka on ollut maltillinen terroristivaltiota koskevassa linjassaan. 

Keskustanuoret vaatii Suomea julistamaan välittömästi Venäjän terroristivaltioksi. Suomen ulkopoliittisessa keskustelussa tulee tuomita entistä tiukemmin ja selkeämmin Putinin aloittama hyökkäyssota Ukrainassa sekä Venäjän tekemät törkeät alueliitokset itsenäisessä Ukrainassa. Suomi ei voi antaa tippaakaan periksi Putinin aggressiiviselle terrorismille.

Mikäli terrorismi jätetään tuomitsematta, rohkaisee se myös toisia terroristeja hirmutekoihin.

Suomen on julistettava Donetskin ja Luhanskin alueiden Venäläiset armeijat sekä venäläinen Wagner-palkkasotilasyhtiö terroristiorganisaatioiksi. Millään näistä edellä mainituista ei ole oikeutta raakalaismaiseen toimintaansa. Keskustanuoret muistuttaa, että venäläisten jatkuvat terroristiset iskut Ukrainan siviilikaupunkeihin sekä niiden asukkaisiin risteilyohjuksin ja tykistöin edellyttävät Venäjän tekojen entistä tiukempaa tuomitsemista. Syyskuun lopulla Venäjän valtion tukemana toteutetut Nord Stream -vuodot olivat vahva osoitus siitä, kuinka vähän Venäjä piittaa kansainvälisestä turvallisuudesta. Mikäli terrorismi jätetään tuomitsematta, rohkaisee se myös toisia terroristeja hirmutekoihin.

Keskustanuoret näkee, että koko kansainvälisen yhteisön tulisi myös kohdella Venäjää terrorismia tukevana maana. Kansainvälisen tuomioistuimen perustamista ei tule enää odottaa, vaan terroristisista teoista vastuussa olevat henkilöt on saatettava vastuuseen. Ihmisten kodit, lasten leikkikentät ja muut vastaavanlaiset kohteet eivät omaa minkäänlaista puolustus- tai sotilastarkoitusta, ja niihin hyökkääminen on suoranaista terrorismia.

Venäjän suurlähetystön lisäksi eri puolella Suomea toimii Venäjän konsulaatteja, esimerkiksi Turussa ja Lappeenrannassa. Suomi ei voi katsoa, että vakaus, vapaus ja demokratia olisi ostettavissa, vaan kyseiset konsulaatit pitää lakkauttaa toistaiseksi. Näiden rinnalla Maarianhaminassa toimii vielä erillinen Venäjän federaation konsulaatti, jonka tehtävänä on valvoa Ahvenanmaan demilitarisointia. Keskustanuoret näkee tämän Suomen turvallisuutta heikentävänä, ja kysyy; Olemmeko unohtaneet, mitä Krimin niemimaalla on tapahtunut?

Keskustanuoret muistuttaa Putinin testaavan länsimaisten demokratioiden valmiuksia omien arvojensa edessä, ja tällä hetkellä Suomi toimii malliesimerkkinä omien arvojensa vastaisesta toiminnasta. Venäjän käydessä hyökkäyssotaa Ukrainasta, ei konsulaateille Suomessa ole tilaa. Venäläisten on tuhottava Putinin hirmuvalta, mikäli Venäjä haluaa luoda paremmat diplomaattiset välit länsimaihin ja Suomeen uudelleen. 

Keskustanuorille demokratia, vapaus ja rauha ovat arvoja, jotka eivät ole kansainvälisessä diplomatiassa kaupan. Tukemme Ukrainalle on horjumaton.

Lisätietoja:

Aleksi Sandroos

+358 400 826 363

Keskustanuorten puheenjohtaja