Demarinuoret leikkivät kansallisella ruokaturvalla – tosiasiat kannattaisi huomioida

Kannanotot keskiviikko 02.11.2022

Keskustanuorten puheenjohtaja Sandroos ihmettelee demarinuorten syyllistävää kannanottoa ministeri Kurvista kohtaan. Demarinuorten kannanotto vaarantaa suomalaisen ruokaturvallisuuden nykyisessä turvallisuuspoliittisessa tilanteessa, jota Keskustanuoret ei voi hyväksyä.

Demarinuoret vaativat kannanotossaan 2.11.2022 ministeri Kurviselta ilmastoruokaohjelman pikaista julkistamista, ja syyttivät Kurvista Ilmastoruoka-ohjelman jarruttamisesta. Keskustanuorilla ei ole tietoa ohjelman jarruttamisesta, ja keskustanuorissa ihmetelläänkin demarinuorten uutta tyyliä tarttua Helsingin Sanomien huhupuheisiin, todellisten tietojen puuttuessa. Ainakaan mitään virallista tietoa huhupuheisiin ei demarinuoriltakaan saatu.

Ilmastoruoka-ohjelma on kohdannut suuren haasteen, enkä ihmettele sen viivästymistä. Kun ohjelmaa kirjattiin osaksi hallitusohjelmaa, elettiin täysin erilaisessa maailmassa. Putinin hyökkäyssodan myötä kansainvälisesti ruokaturvallisuus on kriisiytynyt, mikä asettaa myös Suomen vakavaan tilanteeseen omaa ruokaturvallisuutta pohtiessa. Esimerkiksi kansainvälinen viljakauppa tulee olemaan vaikeuksissa tulevien vuosien aikana. Suomessa ei tule tehdä liian nopealla aikataululla muutoksia kasviproteiinien osuuden kasvattamisesta, sillä niihin liittyvä tutkimus- ja jalostustyö on vielä kesken.

Demarinuorten puheenjohtaja vaati kannanotossa lihan kulutuksen puolittamista jo vuoteen 2025 mennessä. Suosittelen Perholehdolle tutustumista kasvisproteiinituotannon haasteisiin pohjoisella maaperällä. Emme voi horjuttaa kansallista ruokaturvaa näin haastavina aikoina”, peräänkuuluttaa keskustanuorten puheenjohtaja Aleksi Sandroos.

Ilmastoruokaohjelmaa käsiteltäessä on tärkeää huomioida uusi turvallisuuspoliittinen tilanne, jossa kansallisesta ruokaturvasta on pidettävä huolta. On totta, että kasvisproteiinien määrää, tukia ja investointeja tulee Suomessa lisätä, mutta meidän on kohdattava myös nykyinen turvallisuustilanne. Keskustanuoret peräänkuuluttaa demarinuorilta vastuullisempaa ruokaturvaa haastavassa turvallisuuspoliittisessa tilanteessa. Kansallinen ruokaturva tarvitsee nyt aikaa, jotta varmistamme ruokaturvan tulevina vaikeina vuosina.

Mikäli demarinuoret vaativat hallituksen ministereiltä selkeämpää linjaa, kannattaa sitä peräänkuuluttaa omalta alumnilta pääministeri Marinilta. Pääministeripuolueen tulee kantaa hallitusvastuuta paremmin. Olen tietenkin onnellinen, että edes nuorisojärjestöllä on selkärankaa nostaa haastavia kysymyksiä esiin”, toteaa Sandroos.

Ilmastoruoka-ohjelman yksi tarkoitus onkin lisätä ymmärrystä ruoantuotannosta. Demarinuorten ulostulo osoittaa, että niin ymmärryksen kuin tietouden lisäämistä suomalaista ruoantuotantoa kohtaan todella tarvitaan tällaisten ehdotusten jälkeen.

Aleksi Sandroos
Keskustanuorten puheenjohtaja
p. 0400 826 363