Keskusta tarvitsee ylisukupolvista dialogia

Kannanotot keskiviikko 16.11.2022

Keskustanuoret vaatii emopuoluettaan, Keskustaa, käynnistämään ylisukupolvisen dialogin. Keskustanuoret on vaatinut aatteellisen ja arvopohjaisen keskustelun aloittamista jo viime kesän puoluekokouksessa jättämässään aloitteessa. Valitettavasti puoltavasta linjasta huolimatta asialle ei ole tehty mitään. Kannanotto on yksi kolmesta Riihimäellä 28.10.-30.10.2022 järjestetyn Keskustanuorten liittokokouksen kannanotoista.

Kansalaisten luottamus Keskustaa kohtaan on romahtanut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Keskustanuoret on huolissaan puolueen tulevaisuudesta sekä Keskustan ajaman politiikan selkeydestä. Keskusta ei voi jäädä paikalleen säälimään nykyisten gallupien kannatuslukemien heikkoa tilannetta. Keskustanuoret on huomannut, miten hankalassa tilanteessa keskustalaisten syyttävät sormet osoittavat herkästi toinen toistaan, vaikka juurisyy on olemattomassa puolueen aatekeskustelussa.

”Jos valtaa tavoitellaan ilman selkeää linjaa, keskustalaista aatemaailmaa kunnioittaen, lakkaa puolue olemasta.”

Puolueessa on keskitytty viime vuosina enemmän tavoittelemaan valtaa, ja uusimaan hallituspaikat seuraavissa vaaleissa. Politiikan tekeminen on aina katkolla seuraavissa vaaleissa, ja vaalien tulos mittaa, miten hyvin juuri päättynyt kausi on mennyt. Keskustan kannatus osoittaa, että jotain puuttuu, koska äänestäjät eivät ole luottaneet ääntään Keskustalle enää pitkään aikaan. Puuttuva osa on selkeä aatteellinen linja. Jos valtaa tavoitellaan ilman selkeää linjaa, keskustalaista aatemaailmaa kunnioittaen, lakkaa puolue olemasta. Puolueiden ydin on niiden ajama aatteellinen linja.

Keskustanuoret on huolissaan keskustan nykyisestä sukupolvien välisestä vuoropuhelusta ja aatteellisesta ja arvopohjaisesta keskustelusta. Vaatimukset vahvasta aatteellisesta keskustelusta ja alkiolaisuudesta 2020-luvun politiikassa eivät ole saaneet puoluejohdolta riittävää huomiota, vaikka kesän 2022 puoluekokous hyväksyi ”Alkiolainen aate tuotava nykyaikaan ohjelmatyön avulla” -aloitteen, joka vaati aatteellisen ja ylisukupolvisen keskustelun aloittamista.

Keskustanuoret odotti toimia jo ennen puoluekokousta. Kun puoluejohto pysyi ennallaan kesän puoluekokouksen päätöksestä, hiipui Keskustanuorten luottamus aate- ja arvopohjaisen keskustelun käymiselle. Keskustanuoret vaatii puoluejohtoa ottamaan todesta nuorten huoli heikon dialogin ja linjattomuuden osalta, mikäli se haluaa palauttaa nuorten luottamuksen.

Keskustanuoret vaatii Keskustaa käynnistämään ylisukupolvisen dialogin välittömästi.