Paavo Väyrynen ei voi toimia Keskustan puoluehallituksen jäsenenä

Kannanotot maanantai 28.11.2022

Keskustanuoret vaatii kaksikieliseltä piiriltä, ettei se esitä Paavo Väyrystä puoluehallituksen jäseneksi. Puoluevaltuusto jätti kaksikielisen piirin puoluehallitusvalinnat päätettäväksi uudelleen piirille. Keskustanuoret toivoo, ettei Väyrysen johtama piiri olisi vain poliittista teatteria, jolla pyritään tuhoamaan Keskusta. Väyrysen toiminta viimeisten vuosien aikana on ollut Keskustalle haitallista, jolloin on syytä kyseenalaistaa hänen toimintansa puolueen johtopaikoilla.

Paavo Väyrysen puoluepoliittinen liikehdintä on ollut käynnissä jo useamman vuoden. Keskustan jäsenyydestä hän erosi vuonna 2018, ja haki jäsenyyttä uudelleen vuonna 2020. Ennen eroaan puolueesta Väyrynen perusti kaksi pienpuoluetta vuosina 2016 ja 2018. Hän jätti paikkansa kummassakin pienpuolueessa erimielisyyksien jälkeen, ja muutaman hiljaiselovuoden jälkeen Väyrynen haki jälleen Keskustan jäsenyyttä. 

Keskustan jäseneksi palaamisen jälkeen Väyrynen on aktiivisesti pyrkinyt puolueorganisaation keskeisille paikoille. Keskustanuoria on jo pitkään kalvanut, miten Väyrynen on kyennyt luikertelemaan osaksi niin puolueen puoluekoneistoa kuin myös nuorten keskeistä päätöksentekoelintä.

“Paavo Väyrynen on otettu puolueeseen luotsaamaan kaksikielisen piirin toimintaa. Hän on piirin puheenjohtajana ajanut vain omaa etuaan, eikä pyrkinyt kehittämään kaksikielistä piiriä. Keskustan puoluehallituksen jäseneksi ei voi esittää ihmistä, joka on aiheuttanut puolueelle ja sen kehittämiselle haittaa omia puolueita perustamalla”, perustelee Keskustanuorten puheenjohtaja Sandroos.

Keskustanuoret esitti poikkeuksellisesti puoluevaltuuston järjestövaliokunnassa kaksikieliselle piirille erillisiä edustajia estääkseen Väyrysen valinnan puoluehallitukseen. Puoluevaltuusto päätti jättää kaksikielisen piirin esityksen tyhjäksi. Piiri on näin velvoitettu esittämään oma edustajansa puoluehallitukseen tämän vuoden aikana. Keskustanuoret on huolissaan kaksikielisen piirin tulevasta esityksestä, sillä kyseessä ei näytä olevan aito keskustalainen piirijärjestö vaan poliittinen sirkus ja yhden miehen show.

“Kuluneen vuoden aikana Väyrynen on osoittanut piittaamattomuutta keskustalaisia arvoja kohtaan sekä tuonut ilmi julkisuuteen sellaisia ajatuksia esimerkiksi Putinin hyökkäyssodasta, joita Keskustanuoret ei voi hyväksyä. Kaksikielisen piirin tulee ymmärtää, että Paavolle ei ole enää sijaa puoluehallituksessa”, toteaa Keskustanuorten puheenjohtaja Aleksi Sandroos.

Keskustanuoret on jo irtisanoutunut aktiivisesta yhteistyöstä Paavo Väyrysen kanssa. Hän toimi puolueen nimittämänä Keskustanuorten liittohallituksessa puolueen edustajana, mutta hänet erotettiin tehtävästään 28.10.-30.10. pidetyssä Keskustanuorten liittokokouksessa. Erottaminen perustui Väyrysen julkisiin kommentteihin Ukrainassa käynnissä olevaa Putinin hyökkäyssotaa kohtaan sekä laajemmin hänen rapauttavaan toimintaansa puolueen sisällä.

“Hyväksyykö Keskusta kansanliikettämme tuhoavan voiman? Mikäli kaksikielinen piiri valitsee puoluehallituksen jäseneksi Väyrysen, se osoittaa olevansa Paavon luoma keppihevonen, joka ajaa vain Paavon omaa, ei puolueen tai kansakuntamme, etua. Keskustanuoret antaa anteeksi niille, jotka tekevät virheitä. Paavo ei ole koskaan pyytänyt anteeksi, eikä pidä omaa toimintaansa virheellisenä. Odotamme kaksikieliseltä piiriltä Keskustan tulevaisuuden kannalta positiivisia päätöksiä”, summaa Keskustanuorten puheenjohtaja Sandroos.

Lisätietoja:

Aleksi Sandroos
Keskustanuorten puheenjohtaja
p. 0400 826 363