Ulko- ja turvallisuuspolitiikka ei kaipaa itsekkyyttä, ministeri Haavisto

Kannanotot keskiviikko 25.01.2023

Keskustanuorten mielestä ulkoministeri Pekka Haaviston lausunnot Suomen Nato-hakemuksen eriyttämisestä erilleen Ruotsin kanssa ovat harkitsemattomia, eivätkä osoita ymmärrystä pohjoismaiden pitkäaikaisesta ulko- ja turvallisuuspoliittisesta historiasta. Suomen ja Ruotsin tulee hakea jäsenyyttä yhdessä, ja vaalia näi pohjoismaista puolustusyhteistyötä myös jatkossa.

Ulkoministeri Pekka Haaviston tiistaiaamun harkitsemattomat lausunnot Suomen ja Ruotsin Nato-jäsenyyden eriyttämisestä luovat pelkoa ja epäjärjestystä turvallisuuspoliittiseen tilanteeseen sekä pohjoismaiseen puolustusyhteistyöhön.

Maamme ulkopolitiikasta vastaava ministeri luo haavoja vankkaan pohjoismaiseen puolustusyhteistyöhömme esittämällä Ruotsin jättämistä pois suunnitelmastamme liittyä Naton jäseneksi yhdessä. 

”Kuvittelin ministeri Haaviston ymmärtävän vahvan sitoutumisemme yhteiseen hakuprosessiin vaikeuksienkin keskellä. Onko vihreään liikkeeseen pesiytynyt epätoivottua itsekkyyttä turvallisuuspolitiikan saralla?” kysyy Keskustanuorten puheenjohtaja Aleksi Sandroos.

Pohjoismaisella puolustusyhteistyöllä on pitkä, yli 70-vuotinen historia, jota meidän on tulevaisuudessakin vaalittava vahvan liittolaisemme Ruotsin kanssa. Pohjoismaat jakavat yhteisen arvomaailman sekä yhteiskuntakäsityksen, jossa vaalimme demokratiaa ja sananvapautta myös hakuprosessin aikana. 

Nato-hakuprosessin jatkaminen yhdessä Ruotsin kanssa on tärkeää Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikan stabiiliuden sekä pohjoismaisen turvallisuusyhteistyön näkökulmasta. Tärkeän kumppanin jättäminen ulkopuolelle, edes asialla vihjailu, luo epäluottamusta vahvan ja historiallisen yhteistyömme välille. 

”Toivon ulkoministeriltä parempaa ymmärrystä pohjoismaisen yhteistyön historiasta, sillä turvallisuuspolitiikkamme tulee jatkossakin perustua myös vahvaan pohjoismaiseen yhteistyöhön. Suomi ansaitsee vakaampaa ulkopolitiikkaa yhteisen Nato-jäsenyysprosessimme aikana. Itsekkyys ja kumppanien jättäminen taakse ei voi olla ulkopolitiikkamme tulevaisuutta.” toteaa Keskustanuorten varapuheenjohtaja Eemeli Valli.

Lisätietoja:

Aleksi Sandroos

Keskustanuorten puheenjohtaja

0400826363