Lisää opiskelupaikkoja myös pääkaupunkiseudulle

Blogit keskiviikko 01.03.2023

Pääkaupunkiseudulla on kova työvoimapula ja opiskelupaikkoja on vähän suhteutettuna nuorten määrään. Siksi Keskustanuorten varapuheenjohtaja Eemeli Valli haluaa pääkaupunkiseudulle lisää opiskelupaikkoja – kuten myös koko Suomeen. On keskustalaista mahdollistaa eläminen omalla kotipaikkakunnalla.

Pääkaupunkiseudulla opiskelupaikkoja nuorta kohden on todella vähän. Tätä selittänee se, että nuoria on yksinkertaisesti enemmän kuin muualla ja paikkakunnille tullaan myös kauempaa opiskelemaan.

Suomi tarvitsee jatkossa yhä enemmän korkeakoulutettuja, työpaikkojen ja koko yhteiskunnan kehittyessä. Koulutuspoliittisessa selonteossa tavoitteeksi on asetettu, että puolet nuorista on korkeakoulutettuja vuonna 2030.

Tiedämme, että yhä useampi nuori haluaa opiskella ja elää isommissa kaupungeissa. Me tarvitsemme näille alueille kipeästi lisää opiskelupaikkoja.

Opiskelupaikkoja tulee lisätä täysimääräisellä rahoituksella niille alueille, missä työvoimapula on suurimmillaan – pääkaupunkiseutu onkin hyvä esimerkki tästä. Meidän pitää kuitenkin mahdollistaa opiskelu ja hyvä elämä myös pienemmillä paikkakunnilla.

Meidän ei pidä vaikeuttaa mahdollisuuksia opiskella ja elää omalla kotipaikkakunnalla. Se on keskustalaisuutta.

Rahoitusta tarvitaankin myös pienempien kaupunkien korkeakouluihin, missä koulutus on merkittävä vetovoimatekijä. Hyvä on myös ymmärtää maisemanvaihdoksen tärkeys osana kasvua ja kehitystä. Ihmisen kannattaa asua ainakin hetki elämästään uudessa paikassa, oli kyse sitten kaupungista tai maaseudusta. Muuttamisen pitäisi kuitenkin olla täysin oma valinta ja opiskelupaikkoja saatavilla myös lähellä kotia.

Jos vielä ei tullut selväksi, niin viesti on tämä: koulutuspaikkoja ja rahoitusta koulutukseen tarvitaan jatkossa yhä enemmän, kaikkialle Suomeen.

Eemeli Valli,

eduskuntavaaliehdokas Helsingissä ja Keskustanuorten varapuheenjohtaja.