Orpon hallitus olikin suuri kusetus

Kannanotot keskiviikko 20.09.2023

Keskustanuorten puheenjohtaja Aleksi Sandroos ja varapuheenjohtajat Jere Tapio ja Eemeli Valli ovat närkästyneitä Orpon budjettiriihen päätöksistä. Etenkin veronalennusten suuntaaminen suurituloisille, lähipalveluiden karsiminen ja autoilijoiden lisäkuritus ovat puheenjohtajien mielestä kohtuuttomia. Suurista lupauksista tehtiin ketterä siirtymä suuriin kusetuksiin.

Orpon hallituksen budjetti ensi vuodelle antaa kuvaa suuremman luokan kusetuksesta. Vaaleissa Kokoomus lupasi lopettaa velaksi elämisen ja Perussuomalaiset kertoivat pysäyttävänsä autoilijoiden kiduttamisen. Valitettavasti uusi budjetti kertoo vaalilupauksien pettämisestä.

Uudesta budjettiesityksestä selviää, että hallituksen prioriteettinä on helpottaa suurituloisten kaljanjuojien elämää ja kurittaa pienituloisia työmatka-autoilijoita, lapsiperheitä ja opiskelijoita. Kun kipeiden leikkausten vastapainoksi saatiin veroalet rikkaille ja keskikaljaan saa todellakin kysyä, miltä arvopohjalta tähän lopputulemaan päädyttiin?

“Hallitus sai kaavailtua vaalikaudelle päivässä 7 miljardia lisävelkaa. Koko 4 vuoden ajalle sitä kertyy 46 miljardia euroa. Onneksi eivät jatkaneet toista päivää, sillä muuten olisi mennyt lastenlasten loputkin rahat”, tokaisee Keskustanuorten puheenjohtaja Aleksi Sandroos.

“Neuvottelutuloksissa ”stop autoilijoiden kuritukselle” vaihtuikin stopiksi työmatkoille ja tueksi turhaan huviajeluun.Tätäkö vaaleissa luvattiin?” Kysyy varapuheenjohtaja Jere Tapio.

Keskustanuorten puheenjohtajisto on tyytyväinen, että Orpon hallitus on ottanut velkaantumisen taittamisen vakavasti ja toivoo, että myös oppositiokumppanit ymmärtäisivät valtavat haasteet budjetin vakauttamisessa etenkin tässä korkotilanteessa. Nyt nähty lällättely ilman omia esityksiä näyttää lapselliselta etenkin, kun vasemmisto itse ei ole kyennyt suhtautumaan velkaan riittävällä vakavuudella.

Kuitenkin hallituksen prioriteetit ovat väärät. “Veronalennuksia tehdään velaksi. Tulevien sukupolvien piikkiin elämistä ei lopeteta, ja autoilijoiden kurittaminen pahenee tällä vaalikaudella. Hallituksen kantti ei tälläkään kertaa riittänyt” ,tiivistää varapuheenjohtaja Eemeli Valli.

Orpon hallitus lupasi paljon, mutta todellisuudessa kaljan hintaa lasketaan ja rikkailla on helpompaa, velaksi. Tämä on suuren luokan kusetus. Jo vaalien aikaan nostettiin esiin suurien lupauksien mahdottomuutta. Nyt on aika korjata satoa, kun suurista lupauksista on tehty ketterä siirtymä suuriin kusetuksiin.