Kokoomusnuorille tiedoksi: laina pitää maksaa takaisin!

Uutiset keskiviikko 27.09.2023

Keskustaopiskelijat ja Keskustanuoret vastaavat Kokoomusnuorten kannanottoon, joka antaa virheellistä kuvaa opiskelijoiden toimeentulosta. Erityisesti näkemys toimeentulon turvaamisesta ei kestä kriittistä tarkastelua, sillä lainapainotteisuuden kasvattaminen ei paranna opiskelijoiden asemaa. Nuorkeskusta antaa omat vaihtoehtonsa hallitukselle tilanteen kohtuullistamiseksi.

Kokoomusnuoret kertoi kannanotossaan 25.9.2023 hallituksen ”turvaavan mahdollisuuden täysipäiväiseen opiskeluun”. Nuorkeskustan näkökulmasta Kokoomusnuorten kannanotto on heikko yritys pyrkiä selittämään hallituksen huonoja uutisia opiskelijoille. Haluamme korjata muutaman virheellisen väittämän kannanotossa ja keskustelussa.

Hallituksen kerrotaan panostavan opiskelija-asumiseen tulevan hallituskauden aikana. Väittämä ei pidä paikkaansa, sillä budjettiriihessä erityisryhmien investointiavustuksissa vähennettiin 47 miljoonan euron leikkauksista noin 27 miljoonan euron leikkauksiin. 

”Miten on mahdollista, että Orpon hallitus haluaa samaan aikaan heikentää asumistukea ja vaikeuttaa kohtuuhintaisten asuntojen rakentamista opiskelijoille? Rakennusalan kriisissä opiskelija-asuntojen rakentamiseen olisi pitänyt panostaa!” ihmettelee Keskustanuorten puheenjohtaja Aleksi Sandroos.

”Opiskelijoiden toimeentuloa ei paranneta. Lainamäärän nostaminen ei ole tuloja vaan velkaa, joka pitää maksaa takaisin. Opiskelijoiden lainan hyvitys pysyy edelleen 400 eurossa kuukaudessa, jolloin korotettua opintolainaa ei voida pitää toimeentulon parannuksena”, täsmentää Keskustaopiskelijoiden puheenjohtaja Olivia Löytänen.

Kokoomuslaisilla näyttää olevan myös omituinen näkemys korkeakoulutettujen sosioekonomisesta tilanteesta. Nuorkeskusta muistuttaa, että korkeakouluopinnoista valmistutaan myös matalapalkka-aloille.

Kiitosta hallitukselle voi antaa huoltajakorotuksesta, joka tulee perheellisille opiskelijoille tarpeeseen. Myöskin TKI-panostukset ovat positiivinen asia, vaikka ne eivät opiskelijoihin suoraan kohdistukaan. Kokonaisuutena Kokoomusnuorten viesti opiskelijoiden tilanteen parantumisesta on heikoilla kantimilla.

Hyvää:

  • Huoltajakorotus
  • Uudet aloituspaikat ja niiden rahoitus
  • TKI-panostukset
  • Mahdollisuudet terapiatakuussa

Huonoa:

  • Opintotuki pois indeksistä
  • Asumistukileikkaukset, jotka näyttävät kohdistuvan myös opiskelijoille
  • Leikkaukset erityisryhmien investointiavustuksista
  • Avoimen yliopiston maksujen nosto ja samalla yliopistojen rahoitusleikkaukset

Ratkaisuehdotuksia:

Säilytetään opintotuki indeksissä, eikä kohdisteta asumistukeen leikkauksia opiskelijoille. Panostetaan opiskelija-asumisen investointiavustuksiin ja perutaan tai kohtuullistetaan hallituksen suunnittelemia veronkevennyksiä etenkin suurituloisille.

Lisätietoja: 

Aleksi Sandroos

+358 400 826 363

Keskustanuorten puheenjohtaja