Hallitus lyö omasta asunnosta haaveilevia nuoria edestä ja takaa – hallituspuolueiden nuorisojärjestöt seisovat tumput suorina

Kannanotot perjantai 13.10.2023

Keskustanuorten puheenjohtaja Aleksi Sandroos arvostelee hallituksen esitystä ensiasunnon ostajan verovapauden poistamisesta, sillä se on huonoa sukupolvipolitiikkaa. Hän kääntää katseensa hallituspuolueiden nuorisojärjestöihin, jotka hiljaa hyväksyvät hallituksen esitykset.

Hallituksen esitys ensiasunnon ostajan varainsiirtovapauden poistosta on törkeä. Etuus on tarkoitettu 18-39-vuotiaille suomalaisille ensiasunnon hankkijoille, ja pääministeri Orpo on itse myöntänyt esityksen olevan heikennys ensiasunnon ostajalle.

Hallituksen toimet asumistuen varallisuuden huomioimisesta ja ensiasunnon ostajan veroetuuden poistamisesta ovat surkeaa sukupolvipolitiikkaa. Esimerkiksi nuori, joka on määrätietoisesti ja tavoitteellisesti säästänyt rahaa omaan asuntoon, saa tällä hetkellä hallitukselta vain kylmää kättä ja keskisormia.

Mitä tässä tilanteessa tekevät hallituspuolueiden nuorisojärjestöt Kokoomusnuoret, Perussuomalainen Nuoriso, RKP-nuoret ja KD-Nuoret? Seisovat tumput suorina, kun hallitus tuhoaa nuorten omistusasuntohaaveita epävarmassa korkotilanteessa.

Eikö teitä hävetä hallituspuolueiden järjetön sukupolvipolitiikka?

Koko varainsiirtoveron uudistus on hallitukselta ymmärrettävä, mutta samalla typerä idea. Rakennusalan ahdingossa hallitus lieventää varainsiirtoveroja, ja päättää samalla poistaa ensiasunnon ostajilta mahdollisuuden saada jalkan oven väliin asunnon omistamisesta.

Käytännössähän kyseessä on kädenojennus rikkaille asuntosijoittajille ja rangaistus nuorille omasta asunnosta haaveileville. Keskustanuoret toivoo hallitukselta politiikkaa, joka kannustaa nuoria omistusasunnon hankkimiseen. 

Rakennusalan ahdinkoon löytyisi myös parempia lääkkeitä järkeistämällä ARA-järjestelmää sekä luomalla kannustimia rakennus- ja korjaushankkeiden aloittamiseen sekä julkisella ja yksityisellä sektorilla.

Rakkaat hallituspuolueiden nuorisojärjestöt: juuri teillä on mahdollisuus estää hallituksen intohimoinen tahtotila tuhota nuorten ensiasuntoa ostavien haaveet. Hiljaisella hyväksynnällä hallituksen huonosta sukupolvipolitiikasta olette Keskustanuorten silmissä pelkkiä vätyksiä.

Keskustanuoret kyllä tukee järkevää sukupolvipolitiikkaa kanssanne yhdessä.

Lisätietoja:

Aleksi Sandroos
Keskustanuorten puheenjohtaja
p. 040 082 6363