Kenut ja maaseutu nousuun

Blogit tiistai 24.10.2023

Keskustanuorten kasvukautta on odotettu omien parissa kuin kuuta nousevaa, sillä meininki järjestön sisällä on ollut hyvin miellyttävää ja iloista. Se ei ole kuitenkaan realisoitunut jäsenmäärän kasvuna, vaan se on ollut laskussa etenkin järjestön perinteisillä sydänalueilla.

Kun yhä useammat kylien talot ovat hiljenneet, myös monet nuoret ovat jääneet yksin tuskailemaan maaseudun näköalatonta tilannetta, johon Keskusta tai muutkaan puolueet eivät ole tarjonneet tajunnanräjäyttävää ratkaisua.

Monessa kylässä yhteisöllisyys on valttia ja erilaisia kylätapahtumia järjestetään harva se viikko. Jos Keskustanuoret muodostaisi kylän, siellä olisi iloinen ja kekseliäs yhdessä tekemisen meininki. Kaikissa kylissä sitä ei kuitenkaan ole.

Mitä siis Keskustanuoret voisivat tehdä kylien hyväksi?

Sellaisissa kylissä, joissa oman väen toimintatarmo on laskenut, voisi olla kysyntää iloisille koko perheen tapahtumille, joihin jokainen saa tulla sellaisena kuin on. Tällaiset projektit Kenujen järjestämänä tarjoaisivat jäsenille talous-, organisointi- ja projektinhallintataitoja ystävyyssuhteiden tiivistämisen ja uusien jäsenten hankinnan lisäksi.

Moni jäsen on tuntenut olevansa Kenuissa enemmän kuin lastentarhassa kuin kasvatusjärjestössä. Houkutteleva kasvatusjärjestö kehittää, inspiroi ja tarjoaa vastuuta. Siksi myös kunnianhimoisiin ja isompiin projekteihin täytyisi entisten suuruuden aikojen tapaan lähteä rohkeammin.

Kenujen aloittaman esimerkin turvin moni kylä voisi saada toimintansa käyntiin, jolloin hyödylliset Leader-rahat tulisivat tolkulliseen käyttöön ja upeiden järjestöjen kuten Suomen Kylät ry:n avulla kehitys jatkuisi kylätapahtumien ja monipaikkaisuutta mullistavien parempien tietoliikenneverkkojen toimiessa keihäänkärkinä.

Tutkimusten mukaan suomalaiset nuoret kaipaavat virikkeellistä maaseutuelämää, joten kannetaan me Kenutkin oma kortemme kekoon hyppäämällä mukaan kyläbuumiin ja pannaan kylät kuntoon. Pidetään kaikki mukana!

Juha Julmala,
Peräseinäjokinen kylätoimikunnan puheenjohtaja ehdolla liittohallitukseen